Освештана црква Свете тројице у Драгочају

Весна Поповић фото: А. Чавић
Освештана црква Свете тројице у Драгочају

Бањалука - Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ бањалучки Јефрем и владика сремски Василије освештали су јуче нови православни храм Свете тројице у Драгочају.

Првој архијерејској литургији присуствовали су бројни гости из друштвено-политичког живота града и мјештани Драгочаја, Рамића и Пријаковаца. Порта и сам храм били су премали да приме све вјернике, старо и младо, који су дошли да се помоле Богу, запале свијећу и приме благослов.

- Вољом, трудом и радом наших вриједних домаћина, доброчинством и честитошћу наших кумова испуњен је дугогодишњи сан православних хришћана овог краја да имају свој храм. Њихове жеље и тежње су испуњене - казао је то јуче окупљеним вјерницима свештеник у новом храму Слободан Малиновић.

Мјештанка Драгочаја Душанка Тадић је рекла да је пресрећна што је, како каже, "бар по старе дане доживјела да Драгочај добије своју цркву".

- Нека сам и то дочекала! Важно је да ћемо имати мјесто за молитву, читање славе и гдје ћемо давати помене нашим мртвима - казала је Тадићева.

И они млађи су са поносом истицали да сада њихово насеље има своју цркву, а једна од њих је и једанаестогодишња Вања Тепић.

- Пресрећна сам што имам храм који је близу, јер редовно идем у цркву. Сада ће свима бити лакше, јер ћемо имати мјесто да се Богу помолимо - казала је Вања.

Задовољство није крио ни свештеник Војислав Марчетић, који је Бранковачком парохијом управљао од 1979. до 1995. године и која је тада поред Драгочаја, Рамића, Пријаковаца обухватала и Бистрицу и Мотике. Истакао је да је овај храм од огромног значаја за православне хришћане.

- Црква нам даје духовну снагу, вјера је та која је очувала српски народ све ове вијекове. Човјек без вјере је празан - нагласио је Марчетић.

Изградња

Парохија драгочајска, којој поред истоименог насеља припадају Рамићи и Пријаковци, основана је 1996. године. Изградња храма Свете тројице, који се налази непосредно уз ОШ "Десанка Максимовић", почела је 2006. године. Исте године је изливен темељ храма који је освештан у априлу 2007. године и посвећен Светој тројици. До 2008. године је зидан храм и стављен је привремени кров. У мају 2009. године освештана су три звона, а 2013. парохијски дом. Кум храма је Небојша Антонић са породицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана