Основна школа Бранко Радичевић и продужени боравак претварају у учионицу

Игор Пилиповић
Основна школа Бранко Радичевић и продужени боравак претварају у учионицу

Бањалука - У Основној школи "Бранко Радичевић" на Старчевици због великог броја ученика просторија предвиђена за продужени боравак ученика биће претворена у учионицу.

Ово је "Гласу Српске" потврдила директор школе Дарија Мићић.

- Ове године уписали смо 248 првачића. Проблем нам ствара и то што добијамо једно одјељење више у предметној настави. Девети разред завршили су ученици шест одјељења, а у предметну наставу сада улази седам одјељења шестих разреда. Нажалост, једино рјешење било је да од продуженог боравка направимо учионицу - рекла је Мићићева.

Према њеним ријечима, у закону стоји да школа организује продужени боравак само у случају да постоје услови за то.

- Евидентно је да је Старчевици и дијеловима града који  гравитирају нашој образовној установи потребна још једна школа. Имамо више од 1.600 ђака и само са новим објектом може бити ријешен проблем - казала је Мићићева. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Ђорђе Кнежевић каже да је ОШ "Бранко Радичевић" школа са највише ђака на подручју града.

- Не знам колико ће то преуређење донијети резултате на дуже стазе. Нама је потребна још једна школа и то је једино рјешење за ово насеље јер невјероватно је да дјеца иду у три смјене у школу, једино још да крену ноћу да похађају наставу - рекао је Кнежевић.

Додаје да је Савјет мјесне заједнице више пута апеловао на градске власти да нешто буде урађено о том питању.

- Имали смо обећања да ће бити, али ништа није урађено. Нова школа на Старчевици је приоритет већ 30 година - казао је Кнежевић.

Мјештанин Старчевице Ранко Матић каже да су одавно престали да вјерују у обећања.

- Школа је приоритет већ 30 година и ништа се не рјешава. Највише испаштају дјеца која, ево, остају и без продуженог дневног боравка у идућој години. Хитно је потребно наћи неко рјешење јер дјеца су наша будућност, а ми изгледа не водимо довољно рачуна о њима - рекао је Матић.

Састанак

На састанку представника Градске управе, Министарства просвјете и директора који је одржан у априлу било је ријечи о томе да родитељима који су на граничним уписним подручјима Старчевице буде понуђено да дјецу уписују у основне школе "Петар Петровић Његош" и "Доситеј Обрадовић" у Обилићеву те "Станко Ракита" у Врбањи како би била растерећена школа "Бранко Радичевић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана