Осам нових сирена упозорава на опасност у Бањалуци

Јасмина Перишић
Осам нових сирена упозорава на опасност у Бањалуци

Бањалука - Нових осам сирена за узбуњивање у случају елементарних непогода постављено је на подручју града и оне ће симболичним звуком за престанак опасности званично бити пуштене у функцију у понедјељак тачно у подне.

Изјавио је то шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

- Ових осам сирена су дио новог систем обавјештавања и узбуњивања који ће у потпуности бити завршен до краја године. Тада ће на подручју града бити активно укупно 36 сирена са оперативно-комуникативним центром за управљање - казао је Ћућун.

Према његовим ријечима нова опрема је постављена тако да покрива комплетну територију града

- Сирене су постављене на Основну школу "Бранислав Нушић"  у Српским  топлицама, у кругу Ваздухопловног завода "Космос" на Кочићевом вијенцу, Машинском факултету, згради МУП-а РС на Старчевици, Републичкој управи за геодетске и имовнинско-правне послове у Ади, на ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Чесми, ОШ "Борисав Станковић" у Лазареву и ОШ "Георги Стојков Раковски" у Новој вароши - рекао је Ћућун.

Истакао је да ће и убудуће сваког петнаестог у мјесецу, тачно у 12 часова, бити емитован идентичан сигнал на свим сиренама у граду које чине систем за обавјештавање и узбуњивање.

- Такође ћемо у понедјељак, али и убудуће, поред нових сирена укључивати и сирене постављене на ранијим локацијама. Раније је ревитализовано десет сирена из претходног система, који постоји још из некадашње Југославије. До краја године биће инсталисано још 13 - појаснио је Ћулум.

Истиче да ће тежиште  бити на сливу ријеке Врбас имајући у виду поплаве које су се десиле 2014. године, док ће остали дио сирена бити распоређен у густо насељеним дијеловима града због могућности земљотреса.

Вриједност једне сирене за узбуњивање и обавјештавање становништва износи око 22.000 КМ.

Увезаност

Град је раније кренуо у обнову система а у претходној години постављено је пет нових сирена.

- Оне су инсталиране на Ватрогасним домовима у Центру и Дервишима, на згради пословног центра "Крајина" у Видовданској улици, у кругу универзитетског кампуса у улици булевар Српске војске и на ОШ "Милош Црњански" на Петрићевцу. Са нових осам сада је то већ веома добро увезан систем казао је Ћућун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана