Осам деценија од усташког покоља у Дракулићу, Мотикама и Шарговцу: Удружење “7. фебруара” чува сјећање на жртве

Јелена Танацковић
Осам деценија од усташког покоља у Дракулићу, Мотикама и Шарговцу: Удружење “7. фебруара” чува сјећање на жртве

БАЊАЛУКА - Удружење потомака и поштовалаца жртава усташког покоља у селима Дракулић, Мотике и Шарговац “7. фебруара 1942. године Бањалука” поручило је да злочини које је починила Независна држава Хрватска не смију бити никада заборављени. Изјавио је то секретар поменуте организације Владимир Пантић.

Према његовим ријечима, управо из разлога да би се сачувала култура сјећања и пијетет према 2.300 сурово убијених Срба, међу којима је било 551 дијете, 2019. формирано је ово удружења.

- Нама који смо у овом нечувеном злочину изгубили наше најмилије, родбину, пријатеље и комшије почетак сваког фебруара је тежак период. Због свега што смо ми као народ преживјели, али и због оних које смо изгубили, оформили смо асоцијацију која има за циљ истраживање и прикупљање документације о усташким злочинима те организовање редовних помена и комеморација - прича Пантић.

У недјељу, 7. фебруара, биће навршено 80 година од крвавог пира Павелићевих усташа у Дракулићу, Мотикама, Шарговцу и руднику Раковац.

- Кроз наше правце дјеловања ми настојимо да упознамо јавност о злочину, да прикупимо детаље који ће допринијети да истина, која је чак за вријеме братства и јединства скривана, изађе на видјело - додао је Пантић.

Нагласио је да је Удружење од формирања имало бројне иницијативе те да посебно настоје да едукују младе, односно да кроз уџбенике и друге начине ђаке и студенте упознају са истином.

- Битно је да што више тему приближимо младој популацији. Они старији наши суграђани, који су у зрелим животним годинама, имају сазнања о усташком масакру, али, нажалост, нису их преносили довољно на генерације које долазе. Кроз сарадњу са Основном школом “Ђура Јакшић” у Шарговцу и историчарем Срђом Трифковићем настојимо да подигнемо свијест о овом злочину, организовањем округлих столова, јавних трибина и других облика обавјештавања јавности - рекао је Пантић.

Истакао је да грађани морају више да се посвете сјеђању на невино страдале Србе тог дијела Бањалуке. Према до сада прикупљеним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима је било 551 дијете.

- Желим да апелујем на грађане да схвате ситуацију која се десила фебруара 1942. године. Те године град Бањалука имао је приближно 38.000 становника. Када прикажемо ове статистичке податке, тек онда људи схвате размјере злочина - додао је Пантић.

Помен ђацима

У насељу Шарговац, код Основне школе “Ђура Јакшић”, у недјељу, тачно у подне, биће служен парастос ђацима које су убиле усташе. Ту су 7. фебруара 1942. године убијена 52 ученика, а у знак сјећања постављена је спомен-плоча на улазу у школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана