ОШ “Бранко Ћопић” у завршној фази пројекта “Мисли о природи”: Мали еколози савјесно брину о животној средини

Сара Бојанић
ОШ “Бранко Ћопић” у завршној фази пројекта “Мисли о природи”: Мали еколози савјесно брину о животној средини

БАЊАЛУКА - У ОШ “Бранко Ћопић” успјешно приводе крају пројекат “Мисли о природи”, а да би добили титулу “еко-школе” обичне чесме замијениће штедним са перлаторима.

Казала је ово за “Глас Српске” наставница биологије и еко-координатор пројекта Милица Савић Кнежевић те додала да су ученици веома заинтересовани за овај пројекат.

Појаснила је и да су у школи анализирали различите области, да би било видљиво гдје је потребно дјеловати.

- Замјеном старих и дотрајалих славина из којих вода често цури на двије фонтане у холу школе, континуираном едукацијом и постављањем наљепница са порукама о штедњи воде изнад свих чесми у школи, смањили смо укупну потрошњу воде - рекла је Савић Кнежевић.

Казала је да је у дворишту школе постављен компостер, чијом је употребом знатно смањена количина биљног отпада.

- Опало лишће и покошену траву компостирамо и на тај начин правимо квалитетан материјал за узгој украсних биљака - рекла је Савић Кнежевић.

Додала је и да свакодневно рециклирају папир.

- Кад год имамо прилику шаљемо одређене количине папирног отпада на рециклажу. На тај начин чувамо наше дрвеће - казала је Савић Кнежевић.

Она је нагласила да ова школа има веома добру сарадњу са локалном заједницом.

- Радо нам изађу у сусрет приликом сваког нашег настојања да уредимо школско двориште - казала је Савић Кнежевић.

Директорица ове школе Бранка Шпирић истакла је да се увијек радо одазову оваквим пројектима. Казала је да су сви учесници поносни на велики успјех, који је школа остварила у пројекту “Мисли о природи”.

- Добили смо чесме са перлаторима, које имају ограничено вријеме истицања воде и на тај начин штеде воду. Имали смо врло садржајан план у оквиру овог пројекта. Настојали смо постићи унапређење у шест области. То су вода, отпад, енергија, биодиверзитет, школско двориште, сарадња са локалном заједницом и медијима - додала је Шпирићева за “Глас Српске”.

Нагласила је да су успјели да обаве све што је било планирано еко-планом, без обзира на тешкоће узроковане вирусом корона.

- Наша школа је већ неколико пута од града добила награде за најуређеније двориште. Имамо прву, другу и трећу награду - рекла је она.

Ликовни конкурс

Милица Савић Кнежевић казала је да често организују различита предавања за ученике.

- Одазвали смо се на мноштво конкурса за литерарне и ликовне радове на тему екологије и очувања животне средине. Ове године смо учествовали на конкурсу ликовних радова поводом Дана вода, који је организовао “Водовод”. Ученици су показали велику креативност на тему “Подземне воде - учинимо невидљиво видљивим” - додала је Савић Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана