Општа гимназија Католичког центра прослaвила пунољетство: Живимо и растемо као велика породица

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Општа гимназија Католичког центра низом манифестација и свечаности данас је прославила пунољетво.

Миса, радионице и свечана академија дио су празничне атмосфере у овој школи која одише знањем, које није важно само оно исписано оцјенама у ђачким књижицама, него и понашањем.

Професор хрватског језика и књижевности Бранкица Новаковић рекла је за "Глас Српске" да је ово важан датум за школу, те да живе, расту и функционишу као велика породица.

- Данас је свечано код нас јер је Дан школе, наш 18. рођендан и Дан отворених врата. Програм је почео мисом, сада су ту радионице на првом спрату школе гђе сви могу да се упознају како и на који начин функционишемо, те свечана академија - рекла је Новаковићева.

Како каже, из дана у дан, трудили су се да ђецу уче правим вриједностима, а пунољетство дочекују, онако како и доликује, свечано.

-  Пунољетсво асоцира на зрелост, а наша школа је већ стекла зрелост раније, јер ученици достојно промовишу школу на свим пољима - казала је она.

Додаје да тренутно броје око 200 ученика, те имају јасну уписну политику.

- Имамо два разреда на свакој години. Наша уписна политика је два до три ођељење јер радимо само у првој смјене. Са ђацима радимо индивидуално, васпитна нота нам је битнија од образовне. Ни образовну не занемарујемо, али кључан нам је тај обгојни моменат - рекла је Новаковићева.

Према њеним ријечима, није занемарив сегмент ни размјена ученика.

- Сада се једна ученица вратила из Мостара, некада иду и у Италију. У САД ће ићи наша два или три ученика без трошкова, јер ће боравити у породицама. Имамо и код нас двоје ученика из Америке, код нас уче језик, трећи су разред - рекла је Новаковићева.

Посебну су поносни на секцију за надарене ученике.

- Свечану академију организовао је  тим за надарене и талентоване ученика који раде у ваннаставним активностима.Ту је и награда Петар Барбарић, која се дођељује најистакнутијем ученику не само у редовним, већ и ваннаставним активностима и свим постигнућима и мимо школе - рекла је Новаковићева.

Празник је ово и за све ђаке који нису крили задовољство због важног датума.

Ученик првог разреда Армин Хусић рекао је за "Глас" да је свега двије године млађи од школе па ово осјећа и као своје пунољетво.

- Ово је револуционарна школа за град, драго ми је да сам успио да је упишем. Професори су предивни, приступ је непосредан. Није знање само оцјена на папиру него све што се стекне у процесу учења. Радионице су добра прилика да покажемо зашто смо то учили, да преставимо оно што смо усвојили - казао је Хусић.

Радионицу "Њемачки је забава" припремила је професорица Моника Гризељ, за уписну радионицу биле су задужене професорица Ирена Бијелић и педагог Александра Веселиновић.

За интерактивну радионицу креативног писања гђе је језик најмоћнији алат задужена је била професорица Јагода Бањац, док је радионицу "Испричај ми причу" припремила професорица Ирена Билаловић.

У вези Научно - истраживачке секције представљена је радионица "Астрономија" професорице физике Адреане Ковачевић Ћурић.

За сам крај, али ништа мање важна била је радионица енглеског језика "Tell me a story "  коју су припремиле професорице Санда Бјелајац и Маја Шипс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана