Омогућено уцртавање идејних рјешења у градском језгру

Срна
Омогућено уцртавање идејних рјешења у градском језгру

БАЊАЛУКА - Одборници Скупштине града Бањалука прихватили су данас одлуку о измјени Регулационог плана дијела централног подручја града чиме је омогућено да се уцртају идејна рјешења добијена на међународном конкурсу за уже градско језгро.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је новинарима да град планира током године да распише конкурс за избор идејног рјешења за спомен-обиљежје посвећено ослобођењу Бањалуке од окупације 1918. године, које ће бити на локацији старе аутобуске станице. 

"Очекује се да би могао бити припремљен и конкурс за централно спомен-обиљежје одбрамбено-отаџбинског рата, што градске власти треба да договоре са Владом Републике Српске", навео је Радојичић. 

Скупштина града данас је усвојила и Програм рада и финансијски план Центра за развој пољопривреде и села за ову годину, те измјену регулационог плана за локацију будућег научно-технолошког парка у Бањалуци. 

Према Радојичићевим ријечима, ово је први процедурални корак у правцу изградње будућег начучно-технолошког парка на локацији у насељу Лазарево, која је дио касарне "Козара" и не користи се. 

"С обзиром на то да је ријеч о војној имовини, већ смо поднијели захтјев за пренос власништва. По завршетку измјене регулационог плана и рјешавању имовинских односа, радићемо студију која ће разрађивати концепт научно-технолошког парка", истакао је Радојичић. 

Он је нагласио да многе земље данас свој развој базирају на модерним савременим технологијама и на томе остварују високе приходе, додавши да је у неколико градова у Србији градња научно-технолошких паркова у различитим фазама. 

"На тим локацијама се обједињују научни, високообразовни капацитети, почетни бизниси из области модерних технологија, велике фирме које раде ИТ софтвер и сличне креативне индустрије. Уствари, остварују се високи приходи, запошљавају се људи и то представља огромну развојну шансу", закључио је Радојичић. 

Предсједник Скупштине града Зоран Талић истакао је да ће будући технолошки парк имати вишеструки значај јер ће омогућити да се увежу Универзитет и образовне установе са ИТ компанијама, те да се дође до нових запошљавања. 

Коментаришући извјештај о прошлогодишњем раду Центра за развој пољопривреде и села, Талић је навео да је та установа оправдала постојање, да је окренута пољопривредним произвођачима и да им пружа подршку кроз бројне стимулативне мјере. 

Одборник Народног покрета "Бањалука зове" Мирна Савић Бањац је, коментаришући рад Центра за развој пољопривреде и села, рекла да се виде позитивни помаци у односу на неколико година раније, истичући важност улагања у село, с обзиром на то да је одлазак становништва из градова, али и села највећи проблем. 

"Изузетно је битно промовисати и стимулисати село, што до сада и није био случај", рекла је Бањац. 

На данашњем засједању заклетву је положила нови одборник СНСД-а Милкица Никић која је замијенила Момчила Антонића који је данас вратио мандат градском парламенту јер прелази у народне посланике на мјесто Зорана Тегелтије. 

Одборници Скупштине града су на данашњем засједању, првом ове године, у знак подршке дјеци обољелој од малигних болести на реверима носили златне врпце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана