Омиљене рекреације не одричу се ни у доба короне

Маја Станојевић
Омиљене рекреације не одричу се ни у доба короне

БАЊАЛУКА - Теретане и фитнес-центри, који су након двомјесечне паузе отворени 11. маја, поново раде пуном паром, али у смањеном обиму и уз придржавање свих препоручених мјера за сузбијање заразе вирусом корона.

Власници ових објеката кажу да се омиљеним физичким активностима мало-помало вратила већина рекреативаца, али уз опрез и физичку дистанцу.

Фитнес-инструктор у теретани “Фор лајф” Ведран Коњевић рекао је да је смањен број корисника у односу на прошлу годину.

- Корисника је мање отприлике за петину. С обзиром на то да су многи још на годишњим одморима, то је очекивано, али се надамо да ће се почетком јесени вратити већи број корисника. Наравно, и даље је обавезна свакодневна дезинфекција просторија и справа, а запослени носе заштитне маске - казао је Коњевић за “Глас Српске”.

Додао је да рекреативци обавезно држе дистанцу од два метра, перу руке, те носе чисте пешкире и патике.

- Такође, справе се дезинфикују након сваког коришћења - рекао је Коњевић.

Фитнес-тренер у студију “Суприм” Александра Кецман казала је да број корисника иначе опада у љетном периоду због годишњих одмора.

- С обзиром на ту чињеницу, чак можемо рећи да ове године имамо и повећан број чланова. У августу ове године у нашем центру било их је више него прошле године у истом мјесецу, вјероватно зато што многи нису путовали изван града - рекла је Кецманова.

Сви фитнес-тренери су обавезни да клијентима укажу на мјере којих би требало да се придржавају.

Идејни творац и директор првог Функционалног тренинг центра у граду Срђан Јањанин каже да епидемија вируса корона није много утицала на њихов рад.

- Како је Функционални тренинг центар посебан пројекат који се усмјерава на индивидуални рад са максимално десет клијената и на ограничен број вјежби, ова ситуација са вирусом короном није нас превише пореметила - рекао је Јањанин. 

Он је додао и да у овом центру поштују све препоручене мјере.

- Након сваког тренинга справе се чисте дезинфекционим средствима, а чистачица простор дезинфикује два пута у току дана - рекао је Јањанин те истакао да су сви тренери и додатно особље дужни да носе маске док раде, а ове мјере нису обавезне за клијенте током вјежбања.

 Мјере

Мјере уведене ради сузбијања пандемије вируса корона примјењују се у свим теретанама и фитнес-центрима. Маске нису обавезне за кориснике, али јесу за тренере и инструкторе.

- Удружење фитнес-центара и теретана је тражило да маске не буду обавеза за кориснике, јер је немогуће да корисници током тренинга дишу под маскама. Упутства за сузбијање епидемије су истакнута на сваком углу, па корисници имају јасан увид у правила понашања - казала је Александра Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана