Олупине заузимају мјеста на паркинзима у Бањалуци

Јасмина Перишић
Олупине заузимају мјеста на паркинзима у Бањалуци

Бањалука - Све је већи број оних који своје старе и нерегистроване аутомобиле остављају да труну на паркинзима и јавним површинама, па је Комунална полиција у току ове године издала 125 прекршајних налога власницима таквих аута.

Из Комуналне полиције кажу да у редовним контролама готово свакодневно наилазе на оваква возила, те да су у току прошле године издали 138 прекршајних налога.

- Често излазимо на терен и на позив грађана, којима сметају олупине које закрчују паркинге. На лицу мјеста одмах остављамо обавјештење на возилу за власника, како би га уклонио са јавне површине. На рјешењу је и датум и вријеме када смо написали налог за уклањање, а власник је дужан да у року од седам дана возило уклони - рекли су у Комуналној полицији.

Нагласили су да се ова возила најчешће остављају на паркинзима стамбених зграда, а да је минимална казна за овај прекршај 100 КМ.

- У већини случајева тешко је пронаћи власника напуштеног возила. Уколико то не знамо, рјешење за уклањање пишемо на НН лице. Уколико возило не буде уклоњено, ми га уклањамо на предвиђено мјесто о трошку власника, који је дужан да га преузме у року од 15 дана. Дужност му је и да плати трошкове уклањања и лежарине - казали су у Комуналној полицији.

Додају да, уколико власник у року од 15 дана не дође по возило, оно се продаје у секундарне сировине, ради намирења насталих трошкова премјештања и складиштења и трошкова продаје, а приходи од овог возила уплаћују се у буџет града.

Мјештанка Обилићева која живи у Вилсоновој улици, Сава Јовић, каже да је на паркингу испред њене зграде комшија годину држао стар и неисправан аутомобил и тако заузимао станарима паркинг.

- Често смо га молили да олупину однесе на отпад и склони са паркинга, али није желио ни да чује. Тај аутомобил је за њега имао сентиментално значење и није желио да га уклони. Када смо га пријавили Комуналној полицији, тек тада је склонио ауто, али мислим да га је само премјестио на друго мјесто - казала је Јовићева.

Откуп

Директор предузећа "Нова сировина" Ратко Свјетлановић каже да се стари и хаварисани аутомобили откупљују на килограм.

- Цијена олупина када им се одбију гуме и пластика износи 15 фенинга по килограму. Раније смо сарађивали са градом, па су нам често довозили олупине на откуп, док грађани сами ријетко довозе - рекао је Свјетлановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана