Олакшана борба за потомство

Јасмина Салопек
Олакшана борба за потомство

БАЊАЛУКА - Град ће подржати све пристигле захтјеве за суфинансирање једног покушаја вантјелесне оплодње, чак и оне који нису у потпуности испунили све потребне процедуре, јер формалности не могу бити испред суштинских потреба.

Најавио је ово градоначелник Драшко Станивуковић те је истакао да је потомство највећи благослов.

- Због тога смо се одлучили на измјену правилника који сада обухвата већи број наших суграђана, њих преко 40 који се боре за потомство. Политика мора бити хумана и препознавати приоритете, а ово свакако јесте приоритет - навео је Станивуковић.

Додао је да је Бањалука први град који је усвојио демографску стратегију.

- Измјеном правилника и издвајањем рекордних 100.000 КМ за процес вантјелесне оплодње засигурно ћемо придонијети расту наталитета у нашем граду - истакао је градоначелник.

Како је навео, породица је у фокусу, што показује и чињеница да је актуелна градска администрација у претходном периоду обезбиједила бесплатне уџбенике, бесплатан превоз за дјецу из породица 4+, суфинансирање боравка дјеце у вртићима, подршку породиљама у износу од 500 КМ до 2.000 КМ, највеће стипендије и још много тога.

Из Удружења породица са проблемом стерилитета “Рода” казали су да им много значи најављена подршка Градске управе.

- Ово представља велику успјех, јер смо у једну руку добили подршку за све оно што као удружење радимо - рекла је за “Глас Српске” Наташа Драгишић, чланица удружења “Рода”.

Како каже, вјерују да ће увијек имати подршку града, те да им је заједничка жеља да Бањалука буде пуна дјеце.

- Новац који је град издвојио за суфинансирање једног покушаја вантјелесне оплодње је велики допринос. Што је више покушаја, веће су и шансе да пар добије потомство. Има случајева који су компликовани и који код нас не могу да успију па морају посјетити другу клинику - рекла је Драгишићева.

Нагласила је да су трошкови вантјелесне оплодње велики и да се вишеструко повећавају у случају одласка на процедуру у другу државу.

- У том случају ти трошкови скачу због чега су многи парови принуђени да подигну кредит - рекла је Драгишићева.

Истиче да се надају да ће институције и у будућности препознати кроз какве тешкоће пролази сваки пар током борбе за потомство.

Старост отежавајући фактор

У борби за потомство све је више парова због тренда одлагања рађања и уласка у брак, а са проблемом стерилитета сусрећу се и млади парови. Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансира три покушаја вантјелесне оплодње за све парове који природним путем не могу да добију бебу. Жене до 40 година старости имају право на потпуно бесплатан поступак вантјелесне оплодње, који плаћа Фонд. За жене до 42 године старости Фонд финансира само пола, односно 50 одсто, док оне изнад 42 године морају саме да финансирају поступак вантјелесне оплодње, а у случају позитивног исхода, имају право на рефундацију трошкова од стране Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана