Огњен Ранисавић свирајући показује хуманост: Помоћ за Турску и Сирију стиже из Господске улице VIDEO

Милош Васиљевић
Огњен Ранисавић свирајући показује хуманост: Помоћ за Турску и Сирију стиже из Господске улице VIDEO

БАЊАЛУКА - Огњена Ранисавића дубоко је погодила патња народа Сирије и Турске након серије разорних земљотреса те је одлучио да им помогне колико може. Свирајући инструмент танг драм (tongue drum) у Господској улици прикупља новац, који намјерава да пошаље у Турску и Сирију и да на тај начин макар мало умањи њихове патње и проблеме.

Огњен је особа са инвалидитетом и за “Глас Српске” каже да ће у Господској улици свирати до краја фебруара.

- Већ се доста људи укључило у ову хуману мисију. Дио средстава ићи ће преко Српске православне цркве за Турску и Сирију, док ћу други дио преко пријатеља Сиријца послати директно у ту земљу - казао је Ранисавић.

Овај хуманитарац, који вјешто барата са инструментима, није ни секунд размишљао да се на оригиналан начин укључи у акцију коју је сам осмислио.

- У суштини сама идеја је логична, јер смо из поднебља гдје је природно прискочити у помоћ. Као народ имамо усађену потребу да помогнемо другима и онима који имају проблем - рекао је Ранисавић.

Како каже, хуманост и солидарност су механизми који покривају оне рупе које систем не може.

- Мислим да ће код нас у овом неуређеном систему хуманости и ослоњеност једних на друге бити дуго присутна. Кроз лични примјер желим да подстакнем људе на хуманост - казао је Ранисавић и додао да су ове акције симболичне.

Шиповљанин са бањалучком адресом каже да су Бањалучани препознатљиви по алтруизму.

- Бањалучани имају осјећај за унесрећене, дарежљиви су и хумани. Ових дана ме је послужило и вријеме. Ако прође више људи, онда буде и више новца - рекао је Ранисавић.

Ово је, каже, права прилика да се ујединимо и помогнемо људима у невољи.

- Хоћу да апелујем на све људе који могу да помогну, јер је то и наша обавеза, али и гест добре воље и примјер, којих је данас све мање - рекао је Ранисавић.

Каже да у Господској улици свира седмично једном или два пута, колико му обавезе дозвољавају. Некад више, некад мање, а највише зависи и од временских услова. Ту је упознао и многе занимљиве људе.

- Присуство на улици ми је важно. Она је жива и разни људи пролазе. Од дјеце која желе да науче да свирају, до старих људи, пуно је ту анегдота. У Господској сам упознао и човјека који је био близак са Паулом Коељом - казао је Ранисавић.

Инструмент

Огњен Ранисавић напомиње да морамо саосјећати са људима којима је земљотрес уништио све, али исто тако и покренути прво себе, да бисмо могли исто да тражимо од других.

- Свирам танг драм инструмент који је развијен 90. година прошлог вијека у Америци, али начин производње звука у тијелу инструмента постоји од давнина. Већ су неке старе астечке цивилизације имале сличне инструменте, само су били од дрвета - рекао је Ранисавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана