Одзвонило сувим стаблима

Сара Бојанић
Одзвонило сувим стаблима

БАЊАЛУКА - Обољела и стара стабла представљају опасност за пролазнике и становнике, а да су многа “зрела” за уклањање показала је недавна олуја, која је похарала дрвореде у Бањалуци.

Из Одјељења за комуналне послове казали су за “Глас Српске” да је у току уклањање стабала, код којих је уочено интензивно физиолошко слабљење, оштећење на коријеновом систему, али и оних код којих је процијењен висок и опасан степен оштећења.

Из Одјељења су нагласили да је извршена детаљна процјена стања сваког стабла те да су оштећена и сува стабла означена за уклањање.

- Претходних година израђен је пројекат реконструкције дрвореда, чиме је обухваћена детаљна анализа стања дворедних стабала - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Према њиховим ријечима, тада је извршена здравствено-естетска процјена сваког стабла.

- Ова процјена састојала се у пажљивом прегледу и евидентирању затечених појава, те је извршено фотографисање сваког стабла у цијелости и карактеристичних оштећења - навели су из Одјељења.

Како су рекли, на основу утврђених појава и у складу са постојањем елемената који одређују кондицију и стање сваког стабла донесена је одлука о даљем поступању.

- Уклањају се стабла опасна по безбједност грађана и материјалну имовину, сува стабла те неугледна стабла са вишеструким оштећењима приданка, стабла или крошње - рекли су из овог одјељења.

Напоменули су да ће на мјестима уклоњених стабала бити засађене нове, младе саднице.

- Биће извршена и допуна празнина на мјестима гдје недостају стабла у зеленим тракама и саксијама - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Како су нагласили, Комисија за процјену потребе сјече дрвећа на јавним површинама Одјељења за комуналне послове врши редовне обиласке дрвореда и дрвећа у блоковском зеленилу.

- Редовно се издају налози извођачу радова за уклањање сувих, поломљених, оштећених, обољелих и стабала за која је процијењено да представљају потенцијалну опасност за грађане или имовину - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Такође, додали су да су редовне активности у вези са санитарном његом стабала у осталим дрворедима, која подразумијевају уклањање сувих, поломљених, оштећених и обољелих дијелова стабала.

Њега

Потпредсједница Центра за животну средину Александра Ања Драгомировић казала је за “Глас Српске” да стабла, као и сва жива бића, имају вијек трајања те су подложна болестима и оштећењима.

- С времена на вријеме неопходно је уклонити поједина стабла али их је, прије свега, неопходно редовно одржавати како би им се продужио вијек - казала је Драгомировићева.

- Све то зависи од врсте стабла, од мјеста на којем је посађено, од услова средине која га окружује. Ови услови се мијењају, па стабла која су имала добре услове промјеном инфраструктуре траже другачију његу, а често више не могу да опстану у таквом окружењу - казала је Драгомировићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана