Одзвонило сувим гранама у Бањалуци

Данијела Стоканић
Одзвонило сувим гранама у Бањалуци

Бањалука - Радници предузећа "Тамарис" почели су са прољећним орезивањем дрвећа и уклањањем сувих и оштећених грана од снијега и вјетра.

Технички директор "Тамариса" Слађана Бумбић-Дамјановић рекла је да ће на орезивању дрвећа у граду радити у наредна два мјесеца.

- У току је орезивање стабала у насељима Лазарево, Кочићев вијенац и Обилићево, као и у центру града. Овај посао прво смо завршили у улици Милана Радмана и то због безбједности учесника у саобраћају - рекла је Бумбић-Дамјановић.

Она је додала да на орезивању стабала раде два пута годишње, и то у прољеће и јесен, кад вегетација мирује.

- Стабла орезујемо на основу приоритета, а процјењују их надлежни из Градске управе. Неријетко се дешава да и грађани Градску управу дописом обавјештавају о стаблу које треба средити - казала је Бумбић-Дамјановић.

Она је као примјер навела да грађани, а посебно становници стамбених зграда, најчешће траже да се орежу стабла која им заклањају свјетлост у стану.

- Након орезивања и сређивања стабала за наступајући период, планирано је одгртање ружа, чишћење паркова, шишање живих ограда, као и други послови - нагласила је Бумбић-Дамјановић.

Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину за одржавање зелених површина из буџета града предвиђено је 1,44 милиона марака, што је за око 160.000 КМ мање него лани.

Професор на Шумарском факултету у Бањалуци Зоран Станивуковић рекао је да је здравствено стање дрвореда у граду јако лоше.

- У граду на Врбасу има много старих стабала. Мало је оних стабала која су још увијек у добром стању - рекао је  Станивуковић и додао да је Бањалука давно изгубила епитет града зеленила, а највише због лошег одржавања дрвореда и травњака.

Бањалучанка Сања Лукајић сматра да се у одржавање и изградњу зелених површина у граду јако мало улаже.

- Жалосно је што се, поред малих улагања у ове намјене, младе саднице неријетко налазе и на мети вандала и неспретних грађана - истакла је Лукајићева.

Саднице

У складу са еколошким акционим планом Градска управа намјерава да у овој години у ужем градском језгру засади 150 садница стабала ради смањења аерозагађења и буке. Програмом заједничке комуналне потрошње за ову сврху је предвиђено 10.000 КМ. Зеленило је прошле године обновљено у улицама Гавре Вучковића, Гундулићевој, Мајке Кнежопољке, Федерика Гарсије Лорке и у насељу Врбања, на булеварима Милутина Миланковића и Степе Степановића, као и на источном транзиту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана