Одзвонило старим сијалицама и стубовима

Јасмина Перишић
Одзвонило старим сијалицама и стубовима

Бањалука - У току је санација уличне расвјете у приградским насељима и на сеоском подручју. До краја јануара биће поправљена расвјета која не ради, замијењене прегорјеле сијалице, као и порушени и поломљени стубови.

Директор предузећа "Електрообнова", које одржава уличну расвјету, Момчило Гњатовић рекао је да ће бити обухваћено комплетно подручје за које је задужен Центар за развој и унапређење села.

- Потписали смо уговор са Центром вриједан 5.000 КМ. Планирамо да до краја јануара завршимо посао, јер сматрамо да дневно можемо обухватити од једне до двије сеоске мјесне заједнице - рекао је Гњатовић и додао да је већ урађено подручје Рекавица.

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић каже да су радови у току те да ће екипе по потреби интервенисати гдје се за то укаже потреба.

- Радници ће обилазити мјесне заједнице па ће санирати уличну расвјету тамо гдје је то неопходно. Имамо пуно захтјева. Звали су нас из Пискавице, Бистрице, Верића… Међутим, зна се десити да нам се телефон усије и због једне или двије прегорјеле сијалице. За сада смо увели режим рада јавне расвјете па она ради од 17 часова до поноћи и од пет до седам часова ујутро - казао је Шарић.

Истиче да ће Центар за развој и унапређење села послије 15. јануара расписати тендер за избор извођача за одржавање уличне расвјете у 2016. години.

У већини сеоских мјесних заједницама тврде да су улице најчешће у мраку. Први овогодишњи снијег, који је прелазио 50 центиметара висине, успорио је активности око замјене старе и дотрајале опреме на јавној расвјети.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Пискавица Боримир Шешић каже да је расвјета у овом насељу у катастрофалном стању.

- У нашем насељу свијетли само 20 одсто јавне расвјете. У вечерњим часовима тумарамо по мраку - рекао је Шешић.

И предсједник Савјета мјесне заједнице Верићи Славиша Вучковац каже да у Верићима, поред бројних прегорјелих сијалица, има и неколико порушених стубова јавне расвјете.

- Проблем са расвјетом постоји већ двије године. Прије неколико дана је била саобраћајка усљед које су на улицу пала два стуба расвјете. Требало је два дана да буду уклоњена. Сматрам да би град требало да преузме бригу о томе, јер ионако град даје новац Центру за развој села - казао је Вучковац.

Тендер

Из Градске управе кажу да је уличну расвјету на подручју града у 2015. одржавало предузеће "Електрообнова" и да је у току тендер за избор новог извођача радова.

- Поправка расвјете врши се на интервенцију грађана и комуналне полиције. Буџет за одржавање расвјете на годишњем нивоу је 215.000 КМ - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана