Одзвонило слијевању блата на магистралу на Ребровцу

Весна Поповић
Одзвонило слијевању блата на магистралу на Ребровцу

Бањалука - Санација клизишта на Ребровцу и дијела магистралног пута Бањалука - Котор Варош почеће врло брзо, јер је Јавном предузећу "Путеви РС" преостало још да комплетира документацију о измјени режима саобраћаја.

Ово је "Гласу Српске" потврђено у "Путевима РС".

- Тренутно припремамо измјене режима саобраћаја које би требало да буду на снази у вријеме трајања грађевинских радова. Упутићемо план Министарству саобраћаја и веза РС које треба да да одобрење. По добијању дозволе бићемо у могућности да одредимо датум почека радова које ће изводити предузеће "Нискоградња". За санацију ће бити издвојено 812.000 КМ, који су обезбијеђени кредитом Свјетске банке. Рок за завршетак радова је 120 дана - казали су у "Путевима РС".

Клизиште на Ребровцу је већ годинама велики проблем због изливања великих количина блата и воде на пут, чиме је била угрожена безбједност учесника у саобраћају. И мјештани су имали потешкоћа, јер су због урушавања тла пуцали зидови на стамбеним објектима.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић рекао је да је приликом већих кишних и сњежних падавина неријетко долазило до обустављања саобраћаја на овој фреквентној магистрали.

- Ситуацију су додатно погоршале поплаве из 2014. године. Велика водена маса и ријека Врбас поткопали су добар дио пута непосредно уз клизиште, због чега је дио пјешачке стазе био урушен и није био безбједан за пролазнике. Стаза је привремено санирана прошле године - казао је Пејаковић.

Сматра да је реконструкција пута и санација клизишта требало да буде урађена још прошле године када је рађена поправка пјешачке стазе изнад корита Врбаса.

- Ово је посљедњи воз за поправке. Јаче падавине нам доносе проблеме. Када год смо имали обилну кишу, одмах је блато почело да се слијева на саобраћајницу. На срећу, није било већих количина воде па ни посљедице нису биле велике - рекао је Пејаковић.

Према његовим ријечима, иако је пјешачка стаза привремено санирана, она и даље није у потпуности безбједна, поготово за дјецу која тим путем иду у школу.

- Постављене даске су већ почеле да труну и да се осипају. Исто тако, због кише оне су јако клизаве и ако се не пази, постоји могућност да неко упадне у Врбас. То је поготово опасно за најмлађу популацију, али и старије грађане - навео је Пејаковић.

Канализација

Вито Пејаковић је рекао да због лоше инфраструктуре падавине стварају велике проблеме у цијелој мјесној заједници Ада.

- У насељу не постоји канализација за одвођење оборинских вода, због чега су поједине улице често под водом - објаснио је Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана