Одзвонило хладним учионицама у Гимназији

Сара Бојанић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Боравак у учионицама у зимским јакнама за 1.200 ученика бањалучке Гимназије од нове школске године постаће само ружна успомена, јер је завршена замјена дотрајале столарије и радијатора.

Потврдила је ово за “Глас Српске” директорица Гимназије Вита Малешевић те додала да санирају и старе електроинсталације.

- Санација столарије, гријања и дотрајалих инсталација била је пријеко потребна. Столарија у школи је сада замијењена, а обављају се и завршни радови на санацији дотрајалих инсталација - казала је Малешевићева.

Како је нагласила, инсталације су поправљене у кабинету информатике, гдје су обезбијеђени и нови рачунари.

- Проблем нам представља што овакве радове можемо изводити само викендом, јер је у питању школа, дјеца су ту радним данима. Ако нас послужи лијепо вријеме, практиковаћемо држање часова у природи да би радови у појединим учионицама били успјешно приведени крају - појаснила је Малешевићева.

Према њеним ријечима, санација гријања била је врло захтјеван посао.

- Више од 100 радијатора требало је скинути, опрати те замијенити цијеви. Имали смо срећу да је за радове био задужен радник чија су дјеца завршила Гимназију па и он према самој школи има другачији став и био је посвећенији радовима него што би био неко други - рекла је Малешевићева.

Нагласила је да су, осим радијатора, замијењени и прозори, што ће додатно утицати на боље гријање у школи.

- Радови, које успјешно приводимо крају, требало је да почну знатно раније. Први тендер, који је био расписан за санацију столарије, био је поништен, јер се на њега није одазвао нико ко испуњава услове. Тај тендер је поновљен те су због тога радови почели тек у другој половини јула - нагласила је Малешевићева.

Појаснила је да су овај пут приоритет били столарија, гријање и инсталације.

- Нисмо могли све да радимо истовремено због тендера. Проблем је са тендерима, јер када буде расписан тендер, то траје 15 дана, па онда мјесец да се заврши, ако имамо среће да нико не уложи жалбу. Имали смо срећу да нико није уложио жалбу када је санација столарије у питању, тако да је то успјешно завршено - казала је Малешевићева.

Додала је да је остало да буду урађене финесе, али да је све спремно за почетак нове школске године.

У марту ове године дошло је до хаварије у Гимназији, због чега ова школа данима није имала гријање, а ђаци и професори смрзавали су се на настави.

Велико интересовање

Како је нагласила директорица Гимназије Вита Малешевић, ове године је интересовање за упис било нарочито велико.

- У првом јунском року уписано је 11 одјељења са по 26 ученика. Због великог интересовања, упутили смо молбу Министарству просвјете и културе Републике Српске да одобри додатни број мјеста - појаснила је Малешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана