Одржано “Зимско прело” у Горњој Пискавици

Г.С.
Одржано “Зимско прело” у Горњој Пискавици

БАЊАЛУКА - По 19. пут у Горњој Пискавици, прелиле су прелџије и војевале мегданџије. У традиционалном такмичењу за сеоског мегданџију тријумфовао је Слободан Јоргић из Пискавице.

Он је био најуспјешнији након пет такмичарских дисциплина, а то су: трчање на стотину метара, Давидов голф, Давидов штап, скок удаљ из мјеста и бацање камена с рамена. За сеоског мегданџију проглашен је Слободан Јоргић. У повлачењу конопца тријумфовала је екипа “Месница код Лазе”. Они су у финалном надметању савладали екипу из Мишиног Хана. На крају су подијељене и традиционалне награде најбољим ратарима и пољопривредницима, а домаћини нису крили задовољство посјетом као и чињеницом да је овогодишње прело, увертира у јубиларно двадесето по реду, које ће се одржати идуће године.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да “Зимско прело” представља једно од најзначајнијих обичајних манифестација која вјерно чува традицију и обичаје села на територији града Бањалуке. Он је истакао да ће Градска управа већ идуће године изградити зимску позорницу у Горњој Пискавици, а обновити љетну бину у Доњој Пискавици, позвавши мјештане да се сви заједно укључе у градњу бине.

- Младе генерације не могу да знају шта је то прело, како изгледа наша ношња, коло, традиција, па су онда овакве манифестације веома битне да се сачува традиција – казао је Станивуковић

Штандове на којима су домаћице изложиле гастрономске специјалитете и рукотворине посјетили су некадашњи градоначелник Игор Радојичић, Владо Ђајић, предсједник Градског одбора СНСД-а, Љубо Нинковић, предсједник Скупштине града Бањалука и Срђан Амиџић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана