Одржана “Ноћ тврђава”: Малишани учили о Кастелу и његовој историји

Г.С.
Одржана “Ноћ тврђава”: Малишани учили о Кастелу и његовој историји

БАЊАЛУКА - Манифестација “Ноћ музеја” одржана је у петак у Каменој кући на тврђави Кастел, а малишани предшколског и школског узраста имали су прилику да уче о Кастелу и његовој историји.

Овлашћени потписник Одјељења за привреду и локални економски развој Александра Симић казала је да је циљ манифестације да малишане упознају са Кастелом и његовом улогом кроз историју, али и да дјецу одвоје од интернета и телефона.

- Ове године “Ноћ тврђава” смо посветили најмлађима, који су кроз организовану, креативну радионицу прилагођену њиховом узрасту, имали прилику да се упознају са Кастелом и његовим историјским значајем те да се кроз игру, цртање и бојење уз подршку наших витезова у средњовјековним одорама и хаљинама упознају са давним временима - рекла је Симићева. Додала је да су догађају присуствовала дјеца из вртића “Звјездица”, Центра “Заштити ме”, Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” те Центра за образовање и рехабилитацију слушања и говора.

Музејски савјетник и педагог у Музеју Републике Српске Наташа Ного поручила је да су се радо одазвали овој манифестацији.

- Потрудили смо се да заједно са дјецом квалитетно искористимо дан, у смислу лијепог дружења, учења и упознавања - нагласила је Ного.

Старјешина Витешког реда Чувари копља светог Георгија Горан Вук Мећава, истакао је да је један од основних циљева да дјецу науче неким давним, заборављеним вриједностима.

- Фестивал “Каструм” ће бити одржан од 2. до 4. јуна - казао је Мећава.

Манифестација “Ноћ музеја” обиљежава се у четрдесетак тврђава широм Европе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана