Формирана Асоцијација бањалучких КУД-ова

Г.С.
Формирана Асоцијација бањалучких КУД-ова

БАЊАЛУКА У Бањалуци је у сриједу одржана Осни Оснивачка Скупштина Асоцијације бањалучких културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама АБКУД.

Један од главних циљева удружења је побољшање статуса културно-

умјетничког аматеризма, који је временом дошао на саме маргине, упркос чињеници да припадници те области већ деценијама представљају најбоље амбасадоре културе, традиције Бањалуке и и Републике Српске.

- Сама идеја о формирању АБКУД-а је настала почетком 2020. године у којој су одређени облици сарадње оснивача практично провођени, док је јучерашњом Оснивачком скупштином започео и формално-правни дио званичне регистрације која ће омогућити конкретније дјеловање и још бољу сарадњу, - саопштено је након Оснивачке скупштине.

На Скупштини су изабрани и органи Асоцијације који ће у наредне четири године дати свој максималан допринос да се постављени циљеви и задаци остваре у што већем обиму, након чега ће репрезентативна културно-умјетничка друштва односно ансамбли народних игара и пјесама вратити статус који им припада као удружењима грађана која заједно окупљају преко 3.000 активних чланова.

- Ово је историјски тренутак за културно-умјетнички аматеризам града Бањалуке, којим ће водеће чланице показати заједничку љепоту и снагу традиције, културе и народних обичаја, као и значај ове дјелатности у формирању и одрастању дјеце и омладине.

Овим обликом сарадње проширују се и туристички капацитети и понуда нашег Града, али се отвара и могућност проширења културног садржаја, каже се у саопшетњу АБКУД-а.

Оснивачи Асоцијације су АНИП „Маслеша", РКУД „Пелагић", КУД „Чајавец", КУД „Пискавица" и КУД „Свети Сава".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана