Одржан „Youth Café 2021“: Отворен простор за разговор о изазовима са којима се млади суочавају

ГС
Foto: Обавјештење за медије

„Youth Café 2021“ у Дому Омладине у Бањалуци, отворио је простор за разговор о изазовима са којима се младе особе суочавају у својим заједницама у областима као што су образовање, активизам, запошљавање и другим значајним темама.

Разговор уживо између младих представљених током кампање #30DanaMladih и представника агенција Уједињених нација, организатора догађаја,  односио се на то шта је потребно учинити како би се визија младих преточила у конкретне активности и акције. Догађај су отвориле  др. Ингрид Макдоналд, резидентна координаторица Уједињених нација у Босни и Херцеговини, те Милада Шукало, савјетница градоначелника Бањалуке, које су се обратиле младима и радиле с њима на радионицама.

– Током цијелог мјесеца августа објављивали смо приче младих како бисмо нагласили њихов позитиван и важан рад. Али, ти млади морају имати мјесто за столом за којим се одлучује, они желе да чујемо њихова мишљења и ми смо ту – представници свих УН агенција у Босни и Херцеговини, како бисмо их саслушали и подржали њихов рад у будућности – изјавила је др Ингрид Мекдоналд, резидентна координаторица Уједињених нација у Босни и Херцеговини, преноси Српскаинфо.

„Youth Café“ је омогућио да младе особе расправљају о важним питањима на неформалан и креативан начин, те су добили сигуран простор за изражавање мишљења и идеја, те ставова о изазовима младих у економским, друштвеним и културним аспектима, али и о томе како даље.

Кроз четири групе у колико су учесници били подијељени, уз представнике Уједињених нација, млади су дискутовали о квалитетном образовању, родној равноправности, интеркултуралном дијалогу, те активизму младих у локалним заједницама. Заједно су дошли до позитивних препорука и могућих рјешења које воде ка укључивању младих у процесе доношења одлука, те стварању једнаких могућности за све.

Једна од представница младих, Николина Гарача, која је учестовавала на догађају у име хуманитарне организације „Genesis Project Бањалука“, истакла је да младе особе могу да направе велике и значајне промјене у друштву, те да их треба саслушати, а не само чути. Изразила је жељу да ће сличних догађаја бити више, те да ће ово постати устаљена пракса на годишњем нивоу.

Значај догађаја Youth Café 2021 напоменула је и Милада Шукало, савјетница градоначелника Бањалуке: – Задовољство је да у Бањој Луци можемо бити домаћини једног овако значајног догађаја, јер желимо да пошаљемо поруку да је Бањалука град који је по својој стратегији опредијељен ка одрживом развоју и град који се активно бави омладинском политиком. Својим активностима смо већ ставили фокус на тему младих, те ћемо се њима бавити и у будућности.

Уједињене нације у Босни и Херцеговини посвећене су раду са младима и за све младе особе, на инклузивним и заједничким акцијама које су од користи свим младим особама у Босни и Херцеговини и њиховим заједницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана