Одржан састанак о буџету града: Станивуковић тражи усвајање, владајућа коалиција сматра да врши притисак

Срна
Одржан састанак о буџету града: Станивуковић тражи усвајање, владајућа коалиција сматра да врши притисак

БАЊАЛУКА- Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић апеловао је да у уторак, 30. марта, буде одржана сједница Скупштине града да би могао бити усвојен овогодишњи градски буџет јер ће у супротном од 1. априла доћи до блокаде градских финансија и могућности било каквих исплата.

- Бањалука тренутно нема одлуку о привременом финансирању, већ је привремрено финансирање града почело по сили закона и важи до 31. марта - рекао је Станивуковић новинарима у Бањалуци, у паузи састанка са одборницима у Скупштини града и посланицима у Народној скупштини Републике Српске из Бањалуке.

Он је рекао да је град Бањалука добио одгвор Министарства финансија Републике Српске, који није правно обавезујући.

- Са таквим одговором Министарства, ако ме неко као градоначелника тужи, могу кривично да одговарам за било какве исплате из буџета - рекао је Станивуковић.

Посланик СНСД-а у парламенту Републике Српске Момчило Антонић рекао је новинарима да су посланици и одборници из СНСД-а дошли на састанак упркос томе што се представници СДС-а и ПДП-а никада нису појавили на заједничким састанцима које иницира предсједник Републике Српске о важним националним темама.

 

- Ми смо сматрали да треба да дођемо на овај састанак који је иницирао градоначелник Бањалуке и да нађемо ријешење - истакао је Антонић.

Он је рекао да се овдје покушава пребацити одговорност са грешака градоначелника и ЦИК-а БиХ на Скупштину града Бањалука.

- Градоначелник покушава да изврши притисак на одборнике да подрже буџет какав је он предложио и очито је да он нема добре намјере - истакао је Антонић.

Антонић сматра да је град Бањалука доведен у ову ситуацију јер нема одлуке о привременом финансирању и да одговорност за то сноси градоначелник, који је требало да предложи такву одлуку, те нелегално изабрана ЦИК БиХ, која је одгодила изборе за мјесец и по дана, а у којој сједе људи из ПДП-а и СДС-а.

Одборник Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука Невен Станић сматра да је овај састанак чиста политизација и злоупотреба Градске управе, градоначелника и Скупштине града Бањалука.

- Овај састанак је требало да се деси прије три мјесеца. Када је градоначелник преузео дужност и када је видио да постоји дизбаланс између градоначелника и скупштинске већине требало је да позове све одборнике да се разговара о свим битним стварима и да о свему треба да се усаглашавамо -истакао је Станић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драго Топић рекао је новинарима да не види смисао данашњег састанка градоначелника са одборницима и са посланицима.

-Очекивали смо да ћемо са градоначелником разговарати о ставкама буџета. На нас се врши притисак и сваљује кривица за неусвајање буџета - рекао је Топић.

Топић је рекао да нико од владајуће већине није ни рекао да неће гласати за буџет на сједници, која је заказана за уторак, 30. март, закључујући да ће након расправе сваки одборник заузети своје ставове.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак рекао је да је увјерен је да ће у уторак бити одржана сједница Скупштине града Бањалука и усвојен буџет града за ову годину.

Посланик СДС-а у парламенту Републике Српске Милан Радовић рекао је новинарима да је ријеч о два различита концепта владајуће већине да се усвоји привремено финансирање буџета и да се настави са расходовном и приходовном страном, како је то било у прошлој години.

- Градоначелник је предложио свој буџет, који има много добрих ствари, али је то питање већине у градској Скупштини. Није добро да немао ниједно ријешење. Овдје нема притиска на одборнике, свако ће гласати по свом мишљењу - каже Радовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана