Одржан први дио годишњег концерта РКУД Пелагић: Игром и пјесмом побрали аплаузе

Данијела Стоканић
Одржан први дио годишњег концерта РКУД Пелагић: Игром и пјесмом побрали аплаузе

Бањалука - Радничко културно-умјетничко друштво "Пелагић" је блиставим наступом на првом дијелу годишњег концерта побрало аплаузе многобројне публике.

У сали овог РКУД-а у суботу се тражило мјесто више. Због великог броја учесника овај концерт је подијељен у два дијела, тако да ће љубитељи фолклора поново у суботу, 26. децембра имати прилику уживају.

Према ријечима секретара РКУД-а "Пелагић" Вјекослава Драгушића, гламочке, крајишке, пастирске, пиротске, уз пратњу оркестра, само су неке од народних игара, које су мамиле уздахе.

- Концерт је круна нашег једногодишњег рада, уложеног труда и вјежбе. Њиме награђујемо нашу вјерну публику. Из нас је успјешна 2015. Забиљежили смо бројне наступе како на домаћој тако и на међународној сцени. Чувамо и његујемо традицију нашег народа и то је неописиво благо. Културно-умјетничка друштва заслужју већу пажњу шире друштвене заједнице - рекао је Драгушић.

Додао је да они, упркос томе што су у граду на Врбасу тренутно тешки дани за културу, опстају и нижу успјехе.

Члан фолклорног ансамбла Соња Ћетковић истакла је да су се она и њене колеге за овај наступ припремали цијелу годину.

- С нестрпљењем смо ишчекивали овај дан, да заједно са другарима покажемо све оно што знамо и што смо увјежбали. Поред тога, фолклор је за мене нешто неописиво  - рекла је Ћетковићева.

Једанаестогодишња Сташа Шкорић са својим вршњацима на концерту се представила у колу "Србија", а, како каже, највише воли пиротске игре.

- Наступ је био феноменалан. Имала сам мало треме док нисам изашла пред публику а када смо почели са нашим колом све је било супер - истакла је Шкорићева.

Срећу што је дио ове народне игре није крио ни њен партнер у овом колу Горан Валентић.

- Ово је само један у низу од мојих наступа, јер сам у овом КУД-у скоро пет година. С обзиром на године наступао сам само у Републици Српској, а велика ми је жеља да своје умијеће и љубав према фолклору покажем и публици из других држава - казао је Горан.

Члан оркестра Ивана Сантрач која свира флауту уједно и пјева у вокалној групи.

- Атмосфера је била феноменална. Публици смо се представили пјесмом "Сву ноћ ми билбил препева" и заслужили велики аплауз. То је био најбољи доказ да смо се представили у правом свјетлу  - рекла је Сантрач, запјевушивши на крају.

Публика је са великом пажњом испратила комплетан програм током двочасовног концерта.

- Не пропуштам ниједан концерт. "Пелагић" је институција и свака част људима који успијевају у овим тешким временима - кратко је прокоментарисала једна од гошићи која није жељела да јој  име објавимо.

Историја

РКУД "Пелагић" постоји већ 88 година и једно је од најстаријих културно-умјетничких друштава на простору бивше Југославије. Тренутно броји око 350 чланова.

Иза овог КУД-а су бројна признања и наступи како на домаћој тако и на међународној сцени.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана