Одмор уз адреналинске спортове у срцу Мањаче

Јасмина Салопек
Одмор уз адреналинске спортове у срцу Мањаче

БАЊАЛУКА - Туристичко-рекреативни комплекс “Мањача”, у склопу којег је и језеро у мјесту Шљивно, за кратко вријеме постао је омиљено мјесто за одмор, опуштање и рекреацију бројних становника бањалучке регије, али посјетилаца из цијеле Републике Српске.

Некад је било саставни дио војног полигона, а данас је мјесто за излет, купање и риболов. Велику посјећеност језеру на Мањачи потврђује и чињеница да дневно и по неколико хиљада посјетилаца освјежење од врућине и ужареног асфалта налази управо на овом мјесту.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић рекао је за “Глас Српске” да је ове сезоне значајно повећана посјећеност у односу на претходну годину, а нарочито викендом, када читаве породице долазе да уживају у овом туристичком комплексу.

- Ове сезоне смо посјетиоцима пружили доста нових садржаја, нових активности, као и боље услове за одмор. Плаже су уређене, а вода у језеру чиста. Свакако је све то допринијело рекордној посјећености - рекао је Илић.

На језеру је постављен водени парк, а поред су различити садржаји, попут парка на надувавање.

Како каже присутни су рекреативци и удружења који се баве спортовима на води, али и школе спорта попут “Каспера”.

Како је нагласио, понуда језера употпуњена је адреналинским скијањем на води, тзв. “Вејк парком” (Wake park).

- Организујемо школе спорта, које привуку наше најмлађе посјетиоце, док сваке суботе организујемо дане намијењене за уживање цијеле породице. Имамо сталне обуке скијања на води, пливања, једрења, веслања - додао је Илић.

Посебно је истакао скијање на води као туристичку атракцију која је овом локалитету дала додатну димензију и која увијек привуче велики број рекреативаца. Илић каже да многе породице на језеро, које чува природу и њена богатства, доводе дјецу да би их научили првим вјештинама на води и бављењу спортом.

- Такође имамо и ватерполо голове за дјецу и одрасле. Ове године почео је да ради и плажни бар. Ускоро крећемо у уређење и изградњу рибарских платформи за такмичења која ће организовати Рибарско друштво “Бањалука” - појаснио је Илић.

У плану је, како каже, да буде изграђен концертни простор.

- Надам се да ће бити готов већ сљедећег мјесеца. У договору са градском администрацијом радимо на модернизацији и асфалтирању кружне саобраћајнице, која ће мајкама са колицима, дјеци на ролерима и осталим посјетиоцима обезбиједити шетњу око језера и ужитак у амбијенту - додао је Илић.

Успјешна сезона, како каже, им је указала на додатну потребу, а то је проширење капацитета паркинга, који је у рекордном времену сређен, а обновљени су и санитарни чворови.

Посјетиоци

Бањалучанка Милица И. која посјећује језеро од отварања, рекла је да је ове сезоне далеко више садржаја него претходних година те да је Мањача један од избора за бијег од врућих љетних дана.

- Када се присјетим претходних година, данашњи изглед је заиста на свјетском нивоу. Види се да су се потрудили да сви узрасти имају одређене активности и да своје вријеме искористе што је најбоље могуће. Ове године прескачемо љетовање и често смо викендом овдје - рекла је ова Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана