Одјељење за комуналне послове: Пси у азилу имају хране, потребно им је дружење са људима

Г.С.
Одјељење за комуналне послове: Пси у азилу имају хране, потребно им је дружење са људима

БАЊАЛУКА - Проблем напуштених животиња је нажалост хроничан проблем у цијелој БиХ, те се свака јединица локалне самоуправе са овим питањем носи како може.

Бања Лука као највећи град у Републици Српској свакако предњачи у томе, али као и свако други, ми и као такав град имамо обавезу да будемо примјер и свим другим локалним заједницама.

Поручено је ово из Одјељења за комуналне послове, који су нагласили и то да се константно ради на унапређењу услова у градском азилу на Мањачи.

- Бања Лука је можда и једини град у Републици Српској која има јавни градски азил, а који је намјенски уређен за ову намјену. Подсјећамо и на то да улажемо годишње око 200 хиљада КМ за храну, одржавање самог азила, хигијеничарску службу, ветеринарске услуге и многе друге услуге – додали су из овог Одјељења.

Подсјетили су и на то шта је све урађено у претходном периоду, наглашавајући да у азилу свакако треба додатно да се ради, што је и план ове градске администрације био од почетка.

- Сваке године улажемо у сам објекат, како би услови били побољшани – од измјештања азила са депоније у Рамићима, те адаптацију простора за азил на Мањачи. Додатно, у протеклом периоду урађено је много тога у самом азилу – унутрашње и вањско уређење азила, односно постављена је столарија, нови унутрашњи боксови, електричне инсталације, постављене палете, ИЦ лампе за гријање, појилице и хранилице, као и нова врата која остављају могућност провјетравања у љетним мјесецима, те изграђен велики испуст за псе, обављено хортикултурно уређење простора око азила - напомињу из Одјељења за комуналне послове.

Истичу и то како годинама уназад азилом управља ветеринарска амбуланта која има уговор са Градом.

– Волонтери су дали приједлог да самим азилом и хигијеничарском службом управља Град, а да се само лијечење паса који бораве у азилу препусти ветеринарској амбуланти. Када је у августу истекао важећи уговор, расписан је нови тендер под условима како су предложили управо волонтери и удружења. Град је већ запослио три особе које раде у азилу. Азил је и отворен за посјете сваким радним даном и викендом – додају из ресорног Одјељења.

Из овог Одјељења напомињу и то како управо волонтери долазе сваки дан, помажу у шетњи паса, раде и одређене радове, прибављају донације, па чак и доносе храну.

- Морамо да нагласимо и то да су сви пси нахрањени, али већина њих није дошла из топлог дома, већ са улице, гдје су прошли голготу, а многи су управо у азил дошли повријеђени, болесни, баш као и пас који се налази на снимцима који круже интернетом. Дакле, све фотографије које круже интернетом паса из азила, нису слике паса који су такви од боравка тамо, већ су такви дошли и управо њима треба сада брига свих нас да их спасимо, што радници азила и волонтери чине сваки дан – додају из Одјељења.

Напомињу и то како пет ветеринарских амбуланти тренутно лијече псе из азила бесплатно док се не оконча тендер и то: Вет центар, Вет Медик, Љубимац, БЛ-Вет, Вет Вребац и Славен.

Поручују још једном како псима у азилу није потребна храна – већ дружење и контакт са људима.

Подсјећамо, азил је од сада отворен за све посјетиоце, волонтере, удружења, али и све оне који планирају да удоме неку од животиња и то радним данима у периоду од 8.00 до 16.00 часова, те у дане викенда од 10.00 до 16.00 часова.

Заинтересовани суграђани који желе да удоме пса управо из азила, односно сви они који желе на лакши начин да одаберу свог љубимца додатне информације о удомљавању паса могу добити радним данима у Одјељењу за комуналне послове путем телефона: 051/244-526 и 065/690-857, као и путем и-мејл адресе: комуналноЖбањалука.рс.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана