Одјељење за комуналне послове планира одржавање водотока на подручју града: За заштиту од поплава 900.000 КМ

Илијана Божић
Одјељење за комуналне послове планира одржавање водотока на подручју града: За заштиту од поплава 900.000 КМ

Градска управа ће у овој години издвојити из буџета 900.000 КМ с циљем заштите од поплава и штетног дјеловања вода.

 

Из Одјељења за комуналне послове истакли су да на подручју града постоје потоци бујичари, који су углавном нерегулисани.

- Један дио је регулисан, док се други дио потока појављује само у периоду великих падавина. У оквиру Програма заједничке комуналне потрошње одржавају се корита водотока Црквена, Широка, Драгочајка, Рекавице, Иваштанка, Гомјеница, Прекуша, Бистрица, Шарговачка ријека, Подстранац, Мочила 1 и 2, Јуларац, Ребровачки поток, Ђурђевачки поток, Талијанов те Кочића и Ченића поток. Такође води се рачуна и о Сутурлији и Крупи - саопштили су из овог одјељења.

Нагласили су да се код дјелимично регулисаних водотока нарочито одржавају уливне решетке, таложници и акумулације.

- Да би био уређен водни режим и смањен ризик од бујичног дјеловања, потребна су значајна средства која град не може да обезбиједи те смо се одлучили за проналажење других извора финансирања. У 2018. УНДП је обезбиједио 942.500 КМ. У овој години планирамо да пронађемо донаторска средства за уређење бујичних водотока - рекли су из одјељења.

Додали су да је у оквиру укупних средстава за уређење и заштиту од штетних вода дио од 721.000 КМ планиран из водних накнада.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић казао је да је у овом насељу прошле године урађен добар дио посла.

- Уређен је дио обалоутврде на Црном виру те на ријеци Врбањи, гдје је било оштећења. На ушћу Врбање у Врбас, на дијелу водотока, корито је продубљено и уређено. Остаје још страна Врбаса, гдје на пар мјеста постоји ерозија насипа - рекао је Маличевић.

Нагласио је да би било неопходно да се уради и један дио водотока код срушеног моста према “Витаминци”.

- Ту је најнижа тачка, јер насипа није било. У улици Здравка Дејановића, гдје је 2014. године било оштећење које је уређено, поново имамо проблема, тако да и ту треба да буде урађена обалоутврда. Надамо се да ће и ти проблеми бити ускоро ријешити - рекао је Маличевић.

Предсједница Савјета мјесне заједнице Рекавице 2 Жељка Благојевић казала је да је прошле године саниран дио обале ријеке Рекавице.

- За ову годину смо захтијевали комплетно уређење Рекавице у дужини од четири километра и то у насељеном дијелу - рекла је Благојевићева.

КРЧЕЊЕ

Из Одјељења за комуналне послове су истакли да ће за крчење растиња и кошење коровишта бити утрошено 220.000 КМ.

- Планирано је да за лоцирање крупног отпада и надзор при његовом вађењу из корита ријека буде утрошено 7.000 КМ, а то се изводи уз подршку ронилаца - казали су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана