Одборничке групе Скупштине града за боље резултате

Весна Поповић
Одборничке групе Скупштине града за боље резултате

Бањалука - Одборници у Скупштини града ускоро би могли имати могућност да се организују у одборничке групе које би имале најмање два члана, што до сада није било могуће.

Према важећем Пословнику Скупштине града, само је могуће оснивање клуба одборника који мора имати најмање три члана. Ова новина је планирана Нацртом измјене скупштинског Пословника којим је предвиђено увођење института одборничке групе, а ово питање би требало да буде разматрано на данашњој сједници Колегијума градског парламента.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић је рекао да је то урађено по узору на рјешење из пословника Народне скупштине РС с циљем подизања ефикасности рада градског парламента.

- Велики број одборника је у посљедње вријеме иступио из матичних партија. Пошто дјелују самостално и нису више чланови једног од одборничких клубова, немају представнике у Колегијуму градског парламента, те скупштинским комисијама, одборима и савјетима. Кроз формирање одборничких група они би имали могућност да буду чланови тих радних тијела и да учествују у њиховом раду - казао је Талић.  

Према његовим ријечима, поред независних одборника, одборничке групе ће моћи формирати и партије које у Скупштини града имају, на примјер, по једног представника.

Додао је да је овим нацртом планирана и промјена термина "независни одборник".

- Изборни закон БиХ не препознаје термин независни одборник и то се у скупштинском пословнику мора ускладити за важећим прописима. Зато је у Нацрту преформулисан термин независни у самостални одборник - навео је Талић.

Казао је да је планирано и увођење новина код гласања о тачкама дневног реда.

- До сада је Пословником било предвиђено да се о свим тачкама гласа на крају радног дана или на крају засједања. То је правило одређене потешкоће око спровођења појединих одлука и зато желимо то да промијенимо. У Нацрту је предвиђено да би Скупштина града требало да има могућност да у појединачним случајевима одлучи да гласа о тачки дневног реда одмах по завршетку расправе о њој - прецизирао је Талић.

Скупштина

Идуће засједање Скупштине града је заказано за 7. септембар. На дневном реду се налази 30 тачака, а међу њима је приједлог изгледа и употребе симбола града.

Одборници ће, између осталог, разматрати и приједлог одлуке о изради Стратегије развоја града од 2018. до 2027. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана