Одборницима града за гориво и телефон додатних 85 КМ

Весна Поповић
Одборницима града за гориво и телефон додатних 85 КМ

Бањалука - Одборници ће у овој години за рад на терену, односно за потрошњу телефона и горива примати по 245,49 КМ мјесечно, умјесто досадашњих 159,99 КМ, што је за 85,5 КМ више.

Ова средства су одвојена од накнаде коју одборници мјесечно примају за свој рад. Дефинисана су Одлуком о начину финансирања политичких странака из буџета града и начину, критеријумима и условима за расподјелу средстава за рад клубова одборника и одборника, коју је Скупштина   једногласно усвојила.

Новац за рад одборника се обезбјеђује из буџета града у износу од 0,13 одсто од укупних буџетских прихода из претходне године, умјесто ранијих 0,08 одсто.

У Стручној служби Скупштине града је речено да одборници троше ова средства за рад на терену, у комуникацији с грађанима, за гориво и штампање одређених материјала.

- Велики број одборника и клубова тај новац троши у хуманитарне сврхе. Уколико неки клуб жели да средства донира, она не иду директно, већ се уплаћују на рачун њиховог градског одбора, а онда они одлучују како даље да располажу тим средствима - рекли су у Стручној служби.

Одборник СНСД-а Гордана Лиховић рекла је да су ова издвајања неопходна за рад на терену.

- Трошкови постоје и потрошени новац правдамо рачунима. Треба отићи у удаљену мјесну заједницу и погледати који су проблеми грађана, а гориво се мора платити. Осим тога, овај новац се користи да ли кроз појединачне одлуке одборника или кроз клуб за донације, односно за рјешавање хитних проблема грађана, као што је куповина лијекова и књига - казала је Лиховићева.

Одборник ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је да је проблем у томе што је испало да су грађани на неки начин обманути. 

- Нисам против додатка који плаћа трошкове рада на терену за телефон, гориво и слично, али на четвртој сједници Скупштине смо смањили одборничку накнаду за 170 КМ, и то са 790 на 620 КМ, а на идућем засједању кроз другу одлуку повећали трошкове за рад одборника. Ти трошкови су требали бити сврстани збирно на једном мјесту. Како тако нешто објаснити грађанима - казао је Станивуковић.

Износ одборничке накнаде је децембру 2016. године смањен. Тренутно износи 50 одсто од просјечне плате запослених у локалним заједницама, умјесто ранијих 60 одсто.

Комуникација

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан сматра да на комуникацији с грађанима не треба да се штеди.

- Одборници морају бити у комуникацији са грађанима да би их заступали на прави начин. Чини ми се да је одборник Драшко Станивуковић неинформисан и не барата правим информацијама, које је могао добити да се мало више заинтересовао. Не треба мијешати ова средства са одборничком накнадом. Овдје је ријеч о трошковима рада на терену, на које они имају право - рекао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана