Одборници расправљали о наградама поводом Дана града: Плакета “Сестре Гајић” Денису Бојићу

Александра Тодоровић
Одборници расправљали о наградама поводом Дана града: Плакета “Сестре Гајић” Денису Бојићу

БАЊАЛУКА - Бурну расправу и тензије током наставка треће сједнице Скупштине града јуче је умирила прича о хуманости и родољубљу, која се повела приликом дискусије о приједлозима за априлске награде, а одборници су се углавном усагласили да су приједлози квалитетни.

Предсједник Србије Александар Вучић предложен је за добитника овогодишњег “Кључа града” са Повељом “Почасни грађанин града”, највећег градског признања, док је Биљана Чекић која се прославила улогом у филму “Дара из Јасеновца” предложена за “Награду града младима”. Предложено је да Златни грб града буде додијељен УКЦ Републике Српске, Институту за јавно здравство РС, Дом здравља, Фонду здравственог осигурања РС, Студентском центру “Никола Тесла”, генералу Славку Лисици постхумно, Тихомиру Левајцу и АНИП “Веселин Маслеша”.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да ће ове године први пут бити додијељена плакета “Сестре Гајић”, признање за изузетно хумана дјела.

- Ове године, 22. априла, симболично ће бити додијељена Денису Бојићу, редитељу филма “Лица Лафоре”, који управо говори о борби породице Гајић да побиједи подмуклу болест која је задесила Милану и Татјану - казао је Станивуковић.

Одборник Демоса Ђуро Чубриловић казао је да је захвалан јер је Комисија за избор, именовања, награде и признања уважила његов приједлог да генерал Славко Лисица постхумно добије признање града.

Прије почетка сједнице, договорено је да се са дневног реда избаци 11 тачака које имају везе са буџетом града за ову годину. Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је да је договор свих страна једини начин да Бањалука изађе из тренутне ситуације након што није усвојен приједлог буџета.

- Разумијем ставове и Градске управе и одборника, предлагача амандмана и сви ће они бити дио разговора и дати мишљење. Мислим да смо свјесни у каквој се ситуацији налазимо и морамо пронаћи прави излаз - рекао је Илић. Поручио је да су спремни да закажу ванредну сједницу како би буџет што прије био усвојен.

- По пословнику је предвиђено да за буџет града, односно било који акт који не добије потребну већину, треба проћи период од 90 дана да би поново био предложен - казао је Илић. Додао је да већина не планира одустати од ранијих захтјева, али да су спремни да о њима разговарају.

Станивуковић је рекао да новонасталу ситуацију схвата озбиљно, те нагласио да је неопходно да се што прије постигне договор.

Улице

Одборници су расправљали о називима улица у насељима Шарговац, Ада, Мотике и Сарачица. Између осталог, усвојени су нови називи улица Шарговачких ђака у Шарговцу и 14. фебруара у Мотикама, у част убијеним Србима које су усташе поклале 1942. године у овим насељима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана