Одборници подржали Извјештај "Центра за предшколско образовање и васпитање"

A.С.
Одборници подржали Извјештај "Центра за предшколско образовање и васпитање"

БАЊАЛУКА - У протекле двије године значајно су проширени капацитети у вртићима на подручју града, а у протеклој години у вртићу је било попуњено свих 2.300 мјеста. И даље, највећи проблем су дуге листе чекања на којим се налази око 2.000 малишана.

Стоји ово у Извјештају о реализацији Програма рада ЈУ "Центар за предшколско васпитање и образовање" који се данас нашао пред одборницима у Скупштини града.

Изградњом два нова и проширењем капацитета два вртића у догледно вријеме биће створени услови за пријем још 450 малишана у предшколске установе у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање, речено је на јучерашњој сједници Скупштине града.

Директорица Центра Јелена Куртиновић рекла је ова установа у 2018/2019 реализовала све што је планирала и да је спроведен велики број активности, те да настоје проблем са дугим листама чекања да ријеше на систематичан начин.

- Тренутно на листи чекања налази се око 2.000 дјеце. Ми предност дајемо оној дјеци која се налазе дуже на листи чекања, па се тако за сваки мјесец на чекању добија један бод како нико не би био оштећен. Тако имамо и родитеље који дјете пријаве за вртић одмах по рођењу, што и није тако лоше, јер ће касније имати веће шансе да се упишу у једну од наших установа – рекла је Куртиновићева.

Тренутно у предшколским установама је 80 дјеце са потешкоћама у развоју, а тај број се повећава из године у годину.

- Ми смо препознали овај проблем, па смо тражили средства како бисмо запослили још једног извршиоца логопеда, јер тренутно имамо само једног извршиоца – додала је Куртиновићева.

Самостални одборник у Скупштини града Саша Лазић критиковао је Извјештај Центра за предшколско образовање истичући да се у извјештају не виде конкретни подаци о пословању овог Центра.

- Питамо се како је у приватним вртићима цијена смјештаја 200 КМ, док је у јавним она 380 од чега 215 КМ суфинансира град. Због чега су приватни вртићи јефтинији, иако имају веће трошкове, и гдје нестаје та разлика у цијени? – рекао је Лазић и додао да није добио одговор на ово питање.

Предсједник Скупштине Зоран Талић казао је да је ово једна од најкраћих сједница у овом мандату, али је истакао да то није умањило интересовање одборника.

- Имали смо 26 тачака дневног реда, а расправљали смо и о Информацији о безбједности саобраћаја и Извјештају о реализацији Програма кориштења подстицајних средстава за 2018. годину. Такође, одборници су изгласали приједлог о продаји конструкције старог "Зеленог моста", а почетна цијена на лицитацији биће око 29.000 КМ – истакао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана