Одборници одлучују да ли ће радно вријеме кафића бити продужено

Јана Кезић
Одборници одлучују да ли ће радно вријеме кафића бити продужено

БАЊАЛУКА – На дневном реду данашње сједнице Скупштине града Бањалука је одлука којом би било продужено радно вријеме за угоститељске објекте у ужем центру града.

У измјени Одлуке о радном времену угоститељских објеката на подручју града предложено је да за вријеме трајања љетње и зимске туристичке сезоне угоститељи у ужем центру града могу радити од седам ујутру до пет часова идућег дана, радним даном и викендом. У то најуже језгро спадају зоне: између угла улица Краља Петра Првог Карађорђевића и Јеврејске; између угла улица Јеврејска и Ивана Фрање Јукића; између угла улица Ивана Фрање Јукића и Српске; између угла улица Трг српских владара и Краља Петра Првог Карађорђевића, као и улица Бана Милосављевића.

Ту нису укључени угоститељски објекти, који се налазе у стамбено-пословним објектима колективног становања

За оне угоститеље за које ће важити дуже радно вријеме кроз одвојену одлуку је прописана  такса од 3.600 КМ.

Уколико ове одлуке добију подршку одборника радно вријеме за поједине угоститеље ће се продужити за четири сата током цијеле године.

- Ова измјена Одлуке је произашла из мог политичког питања на прошлој сједници, а опет на иницијативу угоститеља из ужег градског језгра - рекао је шеф клуба одборника ПДП-а Драган Милановић.

Додао је да су ишли са идејом да није добро да Бањалука, поготово у љетњем периоду када је повећан број туриста и око празника, има тако ограничено радно вријеме, да се нигдје послије поноћи не може попити пиће.

- Закон је дефинисао ко може да ради неограничено, а то су бензинске станице, аутобуска и жељезница станица и други - рекао је Милановић и нагласио да су одлуке које они доносе скупштинске и нижи правни акти, те морају бити усклађене са законима.

- То није неограничено и то је неки максимум који смо могли да одредимо - казао је он.

Објаснио да је то могућност а не обавезаи да нико не мора да ради продужено.

Напомиње да 100 дана нису имали редовну сједницу скупштине и да то није добра пракса.

Шеф клуба одборнима СНСД-а Драгослав Топић каже да још нису усвојили дневни ред.

- У току је процедура те је одржана сједница Комисије за прописе којаје подржала приједлог за додјелаупростора за клуб Славија, а засједаће и комисија за спорт и након тога очекујемо гласање и изјашњавање о дневном реду, јер је долазило до допуна са неколико тачака -рекао је он.

Додаје да се нада да ће дневни ред бити усвојен.

- Када је ријеч о одлуци која се односи на продужење радног времена угоститељских објеката градоначелник Драшко Станивуковић је предложио ј одлуку која се тиче угоститељских објеката који се налазе у улици Бана Лазаревића и у Занатском цнтру, али су одборници истакли да треба доћи до допуне, како не би дошло до дискриминације осталих објеката у центру града - казао је Топић.

СНСД ће, како каже, предложити проширење тог обухвата и одлука би требала да гласи да продужење рада угоститељских објеката треба обухватити Булевар цара Душана, те улице Краља Петра Првог Карађорђевића, Исаије Митровића, Цара Лазара, улице уз Врбас, Саве Ковачевића, Новице Церовића, Парк Младена Стојановића, Паве Радана, Јована Дучића, Ранка Шипке и Крајишких бригада.

Додао је да ће остати исто вријеме за угоститељске објекте који се налазе у оквиру стамбених зграда.

- Очекиваћемо да инспекције повећају контроле - истакао је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана