Одборници још једном показали неодговорност

Тамара Бубњевић
Одборници још једном показали неодговорност

БАЊАЛУКА - Сједница Скупштине града настављена је у данас, а одборници су дискутовали и о пословању јавних предузећа, а највише полемике изазвали су извјештаји о пословању Центра за образовање одраслих и "Водовода".

Шеста сједница Скупштине града првобитно је била заказана за 21. септембар, али је почела тек 11. октобра. Наставак засједања одборници су почели у десет часова, након кашњења од пола сата, а одборничке клупе су и тада биле полупразне.

- Скупштина града има 159 радних сати за девет мјесеци, а локални парламент Љубљане 149 сати за четири године. Ово су фрапантни подаци о неефикасности Скупштине града. Поједини одборници стално касне. Ја долазим на вријеме а остали не - рекао је Станивуковић.

Директорица Центра за образовање одраслих Сузана Кусовац Сладоје у излагању је истакла да је у протеклом периоду имала подршку града.

- Од јуна смо преузели 20 кандидата за средњошколско образовање. На подручју бањалучке регије више од 6.000 особа нема основну школу - рекла је Кусовац Сладоје.

Додала је да је приликом примопредаје преузела и налог од суда да се још у марту иселе. Обавијестила сам град, али то питање је још отворено - казала је Кусовац Сладоје и додала да се за 70 одсто повећао број нових полазника само од јуна.

Појаснила је да су разлози због којих одрасли немају основно образовање.

- Поједини кандидати раде на мјешалици, тешке послове и раде до 16 часова, тек након тога могу похађати наставу. Министартво просвјете је прихватило наш план и програм - закључила је Кусовац Сладоје.

Извјештај о пословању "Водовода" за 2020. и 2021. годину изложио је Дарио Купрешак из Сектора развоја канализационе мреже у "Водоводу".

- Било би добро да је директор предузећа присутан, али може говорити неко ко је овлаштен да говори. О овлаштењима ћемо и у будућности разговарати - рекао је Илић.

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић истакао је да је смјена директора "Водовода" Зорана Поповића била политички мотивисана.

- Постављам питање докле ће вода бити скупља за привреду, па чак и спортске клубове - казао је Умичевић.

Извињење

Зоран Поповић тражио је од градоначелника извињење због смјене коју је иницирао прије два мјесеца.

- Нови надзорни одбор није још ни усвојио извјештај за 2020. који је објављен на берзи. Рекли сте да сте ослободили "Водовод" од мене, што је нечувено - поручио је Поповић.

Градоначелник је упутио извињење бившем директору "Водовода", казавши да је можда било неких грешака и у његовом поступку.

- Познат сам као неко ко пресјече када нешто одлучи, можда је било кривице и у поступцима ваших подређених - рекао је Станивуковић. Поповић је рекао да прихвата извињење уз напомену да је приликом његове смјене прекршен статут "Водовода."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана