Одборници изгласали реалокацију буџетских средстава, сутра наставак ванредне сједнице Скупштине града ВИДЕО

ГС
Одборници изгласали реалокацију буџетских средстава, сутра наставак ванредне сједнице Скупштине града ВИДЕО

Ванредна сједница Скупштине града Бање Луке биће настављена сутра, када ће одборници расправљати о приједлогу ребаланса за 2023. годину.

На данашњем засједању, градски парламентарци подржали су приједлог одлуке о реалокацији буџетских средстава у јавним установама.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је како тиме ријешен ипак само један дио изазова са којим се Бања Лука суочавала у протеклом периоду, те је још једном напоменуо да је потребно усвојити и ребаланс буџета за 2023. годину.

-Дванаест сати рада и разговора данас, али важно је рећи да је усвојен један дио реалокација, дакле један дио изазова које је Бања Лука имала смо успјели да отклонимо. То значи да смо реалокацијом имали ту врсту капацитета да за најугроженије за родитеље и дјецу који користе туђу његу и помоћ и друге личне инвалиднине исплатимо за децембар мјесец. Са друге стране, то значи и да радници ће радницима Градске управе и других градских институција бити исплаћене плате. Један дио реалокација због специфичности није третирао плате једног дијела радника из Центра за предшколско васпитање и образовање, али то планирамо да ријешимо кроз ребаланс – казао је градоначелник.

 

Његова порука, истиче он, јесте да реалокације имају мали капацитет, који је значајан, али да је ребаланс и даље потребан како би се ријешили преостали изазови са којима се Бања Лука суочава.

-Град мора да плати јавну расвјету, цијену електричне енргије коју користи, јавни превоз, а све то није могуће без ребаланса, зато је и овлика борба. Позивам одборнике да размисле о свему, те да сутра демократски дискутујемо и да Бања Лука добије ребаланс, како би били у могућности да исплатимо све обавезе – истакао је Станивуковић.

Потпредсједник Скупштине града, Саша Чудић навио је да је сједница данас прекинута, те да је наставак заказан за сутра, тачније за петак са почетком у 11 часова.

-Данашње ванредно засједање сам, у констултацији са шефовима клубова и одређеним одборницима због недостатка кворума, али и неусаглапшених политичких ставова, одлучио да прекинем и наставак закажем за сутра у 11.00 часова. Данас је усвојен дневни ред, на којем су се напли Приједлог одлуке о прерасподјели буџетских средстава, Приједлог ребаланса за 2023 и Приједлог одлуке о скраћењу рокова за ступање на снагу буџета. Одлучили смо да гласање обављамо по завршетку дискусија, те је усвојен Приједлог одлуке о прерасподјели буџетских средстава, док ћемо расправу о ребалансу за 2023. годину наставити сутра- казао је он.

Градоначелник Станивуковић је на почетку затражио да се на дневни ред уврсти и ребаланс буџета.

Након тога, предсједник Скупштине града, Љубо Нинковић прекинуо је засједање због, како је навео, техничких немогућности улагања амандмана на ребаланс буџета.

Такође, како је рекао – код одређених одборника постоје правне дилеме да ли је реалокација могућа до краја јануара или не.

Међутим, на захтјев предлагача, градоначелника Драшка Станивуковића дневни ред данашње сједнице Скупштине града Бања Лука допуњен је са приједлогом одлуке о ребалансу буџета за 2023. годину и сједница је као таква и настављена, а на чело Скупштине града сјео је потпредсједник, Саша Чудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана