Од септембра програм раног откривања малигних обољења

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић потписали су данас уговор о реализацији пројекта "Програм раног откривања малигних обољења и утврђивања фактора ризика за масовне незаразне болести за одрасло становништво града Бањалука", за шта ће бити издвојено 400.000 КМ.

Реализација овог програма би, у зависности од епидемиолошке ситуације, требала почети у септембру, саопштено је из Градске управе.

Станивуковић је рекао да је 200.000 КМ диркетно предвиђено за превентивне прегледе, док ће 200.000 КМ остати као резерва због непредвидивости и изазовности епидемиолошке ситуације, усљед које су прошле године ови превентивни прегледи били онемогућени.

Градоначелник је најавио и друге значајне пројекте када је ријеч о подршци бањалучком Дому здравља.

У саопштењу је наведено да је град опредијељен да кроз предстојећи ребаланс буџета почне са градњом амбуланте породичне медицине у Драгочају, за који је припремљена пројектна документација и локација.

"Поред амбуланте, у току је и набавка за куповину амбулантног возила, али и разговори о значајном пројекту куповине дигиталног мамографа који ће умногоме да значи за превенцију", навео је Станивуковић.

Тодоровићева је рекла да потписивање овог уговора има за циљ наставак процеса превенције који је Дом здравља започео 2019. године.

Она истиче да ће са овим активностима, уколико то ситуација са епидемијом буде дозвољавала, започети у неколико приградских и сеоских амбуланти, о чему ће суграђани бити благовремено обавијештени.

Тодоровићева је позвала грађане да се вакцинишу у што већем броју с обзиром на то да се у овој седмици у односу на протеклу повећао број обољелих од вируса корона.Сандра Милетиц Кљајиц
Битка за Роналда - ПСЖ, Сити и Реал желе Португалца

ТОРИНО, 17. августа (Тањуг) - Петоструки најбољи фудбалер света Кристијано Роналдо могао би већ овог лета да напусти Јувентус, преносе италијански медији.

Коријере дело Спорт истиче да је агент Жорж Мендеш "понудио" Роналда Манчестер Ситију , а Ла Стампа тврди да је Пари Сен Жермен спреман у Торино да пошаље Килијана Мбапеа, како би створио савршен тандем Роналдо - Лионел Меси.

Истовремено, поједини медији наводе и да тренер Реала Карло Анћелоти "прати ситуацију" и жели да после три године врати Португалца у Мадрид.

Роналду наредног лета истиче уговор са Јувентусом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана