Од родитеља одузето шесторо дјеце

Данијела Стоканић
Од родитеља одузето шесторо дјеце

Бањалука - Запослени у Центру за социјални рад за десет мјесеци ове године од родитеља су због занемаривања и злостављања одузели шесторо малишана.

У овом центру рекли су да број дјеце одузете од њихових биолошких родитеља из године у годину варира, па је тако прије три године овај број био дупло већи.

- Од лоших родитеља лани смо одузели осморо малишана. Дјецу из таквих породица углавном смјештамо код породица које немају статус хранитељских, а у крвном су сродству са њима - рекла је социјални радник Дијана Батос.

Један од разлога за одузимање малишана од њихових родитеља је, поред занемаривања и злостављања, и одбијање бриге о дјетету једног од родитеља у случају смрти другога.

- Кад су у питању занемарена и злостављана дјеца, најчешће је ријеч о тешким проблемима у менталном здрављу родитеља, промјени личности, психичким поремећајима, алкохолизму, те осталим болестима зависности и сиромаштву - казала је Батос.

Она је нагласила да поремећен однос у породици најчешће пријављују блиски сродници, пријатељи, комшије, наставници, као и здравствене установе, те путем "плавог телефона". Поред тога, често пријаве стижу анонимно.

- Занемаривања и злостављање малишана оставља дуготрајне посљедице на њихово здравље, развој и добробит, а знатан је утицај и на његово самопоштовање и самопроцјену  - објаснила је Батос.

Према њеним ријечима, смјештајем у функционално породично окружење дијете добија могућност да израсте у емотивно зрелу и стабилну личност.

Мајка малољетне дјеце Зорица Берић сматра да родитеље који запостављају и злостављају своју дјецу треба пријавити полицији.

- Таквој дјеци треба помоћи да због тога не би имала трајне посљедице. Код мене у комшилуку прије неколико година живио је млађи брачни пар са дјететом. То је био хаос! Они или су били наркомани или алкохоличари, али нису били нормални - казала је Берићева.

Додала је да их је пријавила Центру за социјални ради и полицији, јер су запостављали своју бебу.

- Беба није имала ни годину, стално је плакала. Они су знали да се напију или шта већ и занемаре бебу, а када би се десило да су тријезни, беби би умјесто хране да једе давали јогурт да пије - рекла је Берићева.

Плави телефон

Бесплатна савјетодавна линија за дјецу "плави телефон" до сада је позвана 900 пута, али је 577 позива сервисирано.

- Поред позива на које се јавимо, имамо и пропуштене позиве, па смо тако одлучили да рад плавог телефона ускоро продужимо за два сата. Од Нове године планирамо да уведемо и анонимно и-мејл савјетовање - рекли су у Удружењу "Нове генерације".

Ј. П.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана