Од продаје и закупа Технолошког бизнис парка зарадили 860.000 КМ

Весна Поповић
Од продаје и закупа Технолошког бизнис парка зарадили 860.000 КМ

Бањалука - Град је продајом парцела и издавањем у закуп објеката у Технолошком бизнис парку (ТБП) у Рамићима за првих десет мјесеци зарадио 862.851 КМ, потврдили су у Градској развојној агенцији (CIDEA).

Како су објаснили у овој агенцији, од продаје земљишта зарађено је 567.280, а од закупа објеката 295.571 КМ.

- Продате су четири парцеле, а до краја године планиран је завршетак регулационог плана те продаја осталих парцела које стоје на располагању. Планирамо дати у закуп преостала три објекта, као и дио велике хале који је ослобођен након одвођења већег дијела имовине која је раније продата иностраном купцу у оквиру стечајног поступка - рекли су у овој агенцији.

До јула је закључено пет уговора о закупу пословног простора у оквиру ТБП-а и то са предузећима "Механичке конструкције" из Котор Вароша, те фирмама "Ролофлекс", "Италијана", МК "Мајкић" и "21. мај" из Бањалука.

Наведени закупци имају укупно 101 стално запосленог радника, с планом запошљавања још 413 радника.

У Градској управи су потврдили да су у току преговори са "Механичким конструкцијама" о могућности куповине објекта, које је ово предузеће већ закупило.

Нису жељели да прецизирају колико град тражи за поменути објекат и додали да ће се више детаља знати након завршених преговора.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић је рекао да је основни задатак ТБП-а да повећа број запослених.

- Постигнути су добри почетни кораци, али свакако очекујемо више од ТБП-а, јер у првом плану треба да буде повећање запослености - рекао је Босанчић.

Нацртом буџета за идућу годину град планира да од продаје земљишта и објеката у ТБП-у заради 3,5 милиона КМ.

Нацртом другог ребаланса буџета града кроз Одјељење за привреду предвиђена су средства за расходе у ТБП-у по основу коришћења робе и услуга од 75.300 КМ. Исто тако град је ове године предвидио улагање од 690.000 КМ кредитних средства за реализацију прве фазе пројекта ТБП-а.

План

Из Градске развојне агенције поручују да ће се план активности ТБП-а за наредну годину знати након израде и усвајања програма рада агенције на Скупштини града.

- У принципу то ће бити наставак активности, у складу са усвојеном студијом изводљивости и другим одлукама и закључцима града - објаснили су у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана