Од пореза на непокретности у градском буџету 8,7 милиона КМ

Срна
Од пореза на непокретности у градском буџету 8,7 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Град Бањалука је од пореза на непокретности у прошлој години остварио приход од 8,7 милиона КМ, што је у периоду од 2012. до 2019. године троструко више, саопштено је из градског Одјељења за финансије.

У надлежном одјељењу истичу да је ријеч о значајном приходу у буџету града из којег се финансирају инфраструктурни и други пројекти који служе за побољшање квалитета живота у граду, нагласивши да се Градска управа веома активно укључила у процес побољшања наплате пореза на непокретности.

Ради повећања наплате прихода од пореза на непокретности Град је у 2019. години покренуо и пилот пројекат "Ширење обухвата обвезника пореза на непокретности" који има за циљ да идентификује оне власнике непокретности који нису извршили пријаву непокретности у фискални регистар.

Кроз наведени пилот пројекат, наводе у надлежном одјељењу, први пут од када је уведен порез на непокретности обавјештавају потенцијалне обвезнике о њиховим законским обавезама, односно дужности да пријаве непокретност и плаћају порез.

"Коначни циљ пилот пројекта је повећање наплате ширењем броја обухваћених обвезника без повећавања пореских стопа, те подизање нивоа одговорности и свијести о значају пријављивања непокретности и плаћања пореза", наводе из бањалучког Одјељења за финансије.

Из овог одјељења додају да је Град ангажовао и волонтере који, уз техничку помоћ и асистенцију Пореске управе Републике Српске, имају задатак да кроз пореску апликацију протоколишу око 40.000 неплаћених пореских рачуна, како би се стекли услови за покретање поступка принудне наплате.

Из овог одјељења истичу да се у Српској спроводи "ЦИЛАП" пројекат /Изградња капацитета за побољшање земљишне администрације и процедура у БиХ/ којег реализује Републичка управа за геодетске и имовинско-правно послове.

Циљ овог пројекта је да се изврши попис и масовна процјена непокретности на изабраним катастарским општинама града Бањалуке и да се идентификују њихови власници, те изврши поређење са фискалним регистром непокретности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана