Од интереса за град 34 умјесто 68 удружења

Весна Поповић
Од интереса за град 34 умјесто 68 удружења

Бањалука - На листи за утврђивање статуса удружења од интереса за град за идуће двије године предложена су 34 удружења, што је за пола мање него посљедњи пут, када се на овом списку нашло њих 68.

Одлука о додјели овог статуса удружењима биће једна од тачака дневног реда данашње сједнице Скупштине града, која почиње у 10 часова.

У образложењу овог документа је наведено да је на конкурс за утврђивање статуса удружења од интереса за град стигло 47 пријава, а од тог броја 45 удружења је испунило услове конкурса.

- На основу оцијењених пријава комисија која је била задужена за овај посао сачинила је ранг-листу са приједлогом да се статус удружења од интереса за град утврди за 34 удружења - наведено је у овом документу.

Вршилац дужности начелника Одјељење за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић је објаснила да је ова комисија у складу са одлуком о критеријумима, условима и начину утврђивања статуса удружења од интереса за град предложила 34 удружења, која су од максималних 65 освојила 45 и више бодова.

- Утврдили су да услови нису испуњени у двије пријаве. Шаховски клуб инвалида "Балкан-1926" је спортска организација, односно регистрована је и дјелује у складу са Законом о спорту у склопу новоформираног Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт. Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" Бањалука је добила статус удружења од јавног интереса. Када једно удружење стекне статус од јавног интереса престаје да му важи статус удружења од интереса за град - рекла је Тривићева.

Додала је да 11 удружења није имало довољно бодова да буду преложена на ту листу.

Међу онима који нису доспјели на листу у односу на одлуку коју је Скупштина града донијела 2014. године, између осталих су и Градска организација Црвеног крста, Добротворно друштво "Коло српских сестара", Хуманитарно удружење жена "Дуга", те Радничко културно-умјетничког друштва "Пелагић".

Предсједник "Дуге" Галина Маријановић је рекла да се нису пријавили на конкурс зато што су били заузети и нису стигли.

- Без обзира на то што "Дуга" неће имати статус удружења од интереса за град то неће утицати на наш рад, као што нам није помогло ни то што смо имали тај статус претходних година. У посљедње четири године никакву новчану помоћ нисмо добили од града. Активности као што су радионице и помоћ социјално угроженим финансирамо од продаје рукотворина које направе наше чланице и то чини око 50 одсто средства са којима располажемо, остало добијамо кроз донације - казала је Маријановићева.

Скинути са листе

Удружења која нису предложена због мањка бодова:

1. Удружење грађана Центар за едукацију "Твоја ријеч"

2. Удружење "Породична мрежа",

3. Републичка организација бораца и цивила са посттрауматским стресним поремећајем "Јединство"

4. Удружење грађана корпусне полиције 1. крајишког корпуса,

5. Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора 1941-1945, за бригу о спомен-комплексу Бијели поток - Бањалука,

6. Градска борачка организација "Слога"

7. Удружење војних пензионера РС из Оружаних снага БиХ

8. Друштво књижевника и преводилаца "Кућа поезије"

9. Крајишки културни центар "Свети Сава"

10. Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Републике Хрватске,

11. Удружење Јевреја града Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана