Од данас могућа софистицирана дијагностика болести ока

Срна
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА- На Клиници за очне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске од данас ће моћи да се обавља офтамолошка ултразвучна дијагностика и биомикроскопија ока - софистицирана дијагностичка претрага коју су пацијенти до сада обављали у иностранству.

Генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић изразио је задовољство што је УКЦ поред градње модерне болнице, набавио и најсавременију опрему за Клинику за очне болести која се користи у највећим здравственим центрима Европе и свијета.

"Сада нам је приопритет едукација нашег кадра са жељом да становништво Републике Српске има веома квалитетне здравствене услуге из свих области на клиникама у склопу УКЦ-а Републике Српске", рекао је Ђајић на конференцији за новинаре у УКЦ-у.

Ђајић је изразио задовољаство што су реномирани предавачи који се баве ултразвучном дијагностиком у офталмологији из Клиничког центра Србије дошли на УКЦ.

Начелник Клинике за очне болести УКЦ-а Милка Мавија рекла да ће, захвајући набавци савременог апарата за ултразвучну дијагностику болести ока и орбите, као и ултразвучну биомикроскопију ока, ова клиника од данас бити у могућности да прими пацијенте који су за ову софистицирану дијагностичку претрагу морали да путују у иностранству.

"Поносни смо на чињеницу да смо сада у рангу са здравственим центрима у региону, гдје смо до сада упућивали наше пацијенте", рекла је Мавија.

Иван Стефановић из Клиничког центра Србије рекао је да у Бањалуку долази од 2011. године и да има срећу и част да ради са људима из УКЦ и буде свједок невјероватног напретка у стручности на Клиници за очне болести, уз сада најсавременију опрему и операциону салу у региону.

"Моје мишљење је да је бањалучка офтамологија сада у врху офтамологије у региону", навео је Стефановић.

Он је појаснио да је ултразвучна биомикроскопија служи за детекцију промјена предњег сегмента ока.

Клиника за очне болести УКЦ-а Републике Српске заједно са Удружењем офталмолога Републике Српске данас и сутра организује Напредну школу ултразвука и ултразвучне биомикроскопије у офталмологији.

Ријеч је о четвртој офталмолошкој школи ултразвука, чији је модератор начелник Клинике за очне болести УКЦ-а Милка Мавија, а реномирани предавачи су из Клиничког центра Србије Иван Стефановић, Смиљка Ђурић и Бојана Дачић-Крњаја.

Напредна школа ултразвука и ултразвучне биомикроскопије у офталмологији обухвата теоретски дио наставе и практичан рад са пацијентима чија комплексна офталмолошка проблематика захтијева додатну експертску анализу ултразвуком или ултразвучном биомикроскопијом.

Из УКЦ наводе да ће кроз ову едукацију бити опсервирани пацијенти са различитим врстама туморских обољења ока и орбите, као и пацијенти са другим обољењима ока васкуларне, инфламаторне и дегенеративне патологије, чије стање захтијева примјену офталмолошке ултразвучне биомикроскопије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана