Од августа два и по пута веће субвенције за дјецу из приватних вртића

Катарина Шапоња
Од августа два и по пута веће субвенције за дјецу из приватних вртића

БАЊАЛУКА - Субвенције за свако дијете у приватном вртићу ће од првог јула бити 100 КМ, а за друго дијете из исте породице износиће 200 КМ. Већ од првог августа та подршка биће и за два и по пута већа у односу на садашње субвенције, јер ће свако дијете добијати по 150 КМ, односно породице са двоје дјеце у вртићу 350 КМ.

Како је истакао градоначелник Драшко Станивуковић, породице са двоје дјеце у вртићу добиће подршку од 4.200 марака на годишњем нивоу, што је више од четири просјечне плате.

- Кренули смо 60 КМ и рекли да је крајни циљ изједначавање цијене државног и приватног вртића, а до тог циља имамо пут.

Ове мјере које сам данас представио су тај пут – рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, крајем године доћи ће до цифре од 200 КМ за прво дијете, да би првог јула 2025. године дошли до тога да ће једнако коштати приватни и државни вртићи у Бањалуци.

-Како би се спријечило дивљање цијена, потребно је одредити економску цијену вртића која ће обухватити основне услуге боравка дјеце у вртићима, коју ће Град субвенционисати, док ће родитељи који желе луксузније вртиће и неке додатне услуге то морати доплаћивати – појаснио је градоначелник.

Како каже, он као градоначелник осуђује сваког власника вртића који је чуо за повећање субвенције и одмах донио одлуку о превеликом повећању цијена боравка истакавши да је то друштвено неодговорно.

- Нисам имао намјеру да издвајам приватне вртиће, али власник вртића „Звјездица“ не жели комуникацију због чега ће бити предузете одређене мјере, те позвам овај вртић да одустане од неоправдано високог повећања цијена у износу од 100 КМ, а родитеље да не потписују анексе уговора – казао је он.

Према његовим ријечима, град је спреман да, као одговор на уцјењивање одређених приватних вртића, изнајми простор и да га уреди у предшколску установу и да сву дјецу из "Звјездице" пребаце у градске вртиће. - Хвала оним власнцима вртића који су били коректни и изашли нам у сусрет – казао је он те најавио отварање вртића на Паприковцу и 500 мјеста у вртићу „Наташа“ у Борику  током овог љета.

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је да је Град спремио средства да све ове мјере реализује самостално, али да је за повећање субвенција потребна и подршка Скупштине Града.

- Потребно је да буду обезбијеђени и стабилни приходи који ће гарантовати дугорчно спровођење ове мјере, а за изједначавање партиципације између јавних и приватних вртића неопходно је и донијети Резолуцију која ће дефинисати принципе неопходне за изједначавање цијена – рекао је Кресојевић.

Према његовим ријечима, ту је прије свега неопходно да се усвоји сет одлука који ће гарантовати стабилне приходе, а једна од тих је и одлука о обједињеној наплати комуналних услуга која Граду може донијети 2,5 милиона КМ прихода – поручио је Кресојевић.

- Упоредо са повећањем износа субвенција потребно је да истовремено предузмемо и мјере које ће зауставити неосновано повећање цијена приватних вртића – навео је он те додао да уколико до понедјељка вртић „Звјездица“ не повуче одлуку о повећању цијене за 100 КМ, Град ће донијети мјере за спречавање злоупотребе субвенција.

Како каже, прва мјера је да од 1. јула  дијете неће моћи бити уписано у тај вртић по субвенционисаној цијени.

 - Осим тога  припремићемо образац који ће родитељи моћи упутити вртићу „Звјездица“ са захтјевом да се добије потврда да ће цијена од 1. октобра бити смањена на 380 КМ умјесто 450КМ,  те уколико овај вртић одбије овакав захтјев, Град ће за то дијете гарантовати мјесто у јавном вртићу – појаснио је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана