Очишћен димњак, топлија кућа

Игор Пилиповић
Очишћен димњак, топлија кућа

Бањалука - Сезона гријања је у пуном јеку, али упркос томе, димњачари имају посла, јер се неријетко дешава да чађ и смола затворе димне канале. Чистији димњаци значе и боље гријање, односно топлију кућу.

То тврди један од шест димњачара у граду Звонко Ковачевић.

- Увијек има посла! Пред почетак сезоне гријања нисмо могли стићи да све урадимо. Данас је нешто мањи интензитет, али се ради. Многи сами покушавају да очисте димњак па кад виде да не иде зову нас. И боље је да то раде стручна лица - рекао је Ковачевић.

Истиче да на прве сумње да се појавио било какав проблем, да димоводни канал не функционише како треба, а како би се избјегао пожар, треба позвати димњачара.

- Ако им пећи не грију добро, а ватра не гори како треба, то је један од првих знакова да су се накупили смола и чађ. Људи данас ложе све и свашта, а то свакако доприноси зачепљењу димњака - истакао је Ковачевић.

Грађани постају све свјеснији какве посљедице могу изазвати неочишћени димњаци.

- Није ријеткост да плане смола у димњаку који потом изазове пожар. Зато су оџаци из године у годину чистији и грађани све више воде рачуна о томе. Постали су и они свјеснији колико је битно по њихову безбједност да је димњак очишћен - казао је Ковачевић.

Он је савјетовао да најмање једном годишње димњак буде очишћен.

- И то под условом да су добри и уредни димоводни канали. Међутим, поновићу, људи ложе, пластику, лоше и мокро дрво, а у таквим ситуацијама потребно је два пута годишње очистити димњак - изјавио је Ковачевић.

Цијене услуга "људи који доносе срећу" се крећу од 20 КМ па навише.

- Цијене нису високе ако узмемо у обзир да спречавамо ризик од пожара и веће штете - закључио је Ковачевић.

Апел грађанима је стигао и из Одјељења комуналне полиције.

- Апелујемо на грађане да редовно одржавају димоводне канале и уређаје за ложење, бар једном у току године, како је прописано Одлуком о димњачарској дјелатности - рекли су у Одјељењу комуналне полиције.

Они су истакли да су у прошлој години спроведене одређене контроле по налогу комуналне полиције.

- У оквиру редовних активности спроведено је 150 контрола димњака код појединаца и предузећа - навели су у комуналној полицији.

Предвиђене казне

Власници кућа и објеката су по одлуци градске Скупштине дужни да чисте димњак и да зато имају потврду. У случајевима када одлука није испоштована предвиђене су казне: од 100 до 600 КМ за појединце, од 200 до 1.000 КМ за самосталне привреднике, од 200 до 1.800 КМ за директора фирме и од 500 до 7.000 КМ за предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана