Обвезницама до мазута за завршетак сезоне гријања у Бањалуци

Весна Поповић
Обвезницама до мазута за завршетак сезоне гријања у Бањалуци

Бањалука - "Топлана" планира да кроз другу емисију обвезница обезбиједи 3,5 милиона КМ којом би био набављен мазут за гријање до краја ове гријне сезоне.

Наведено је то у одлуци о другој емисији обвезница, која ће бити једна од тачака дневног реда ванредне сједнице Скупштине акционара "Топлане" 17. марта.

У том документу као квалификовани инвеститор наведен је град Бањалука, а планирано је емитовање 35.000 обвезница номиналне вриједности 100 КМ. Како је објашњено, рок доспијећа обвезница је четири године од дана уписа емисије у Централни регистар хартија од вриједности. Каматна стопа износи седам одсто на годишњем нивоу.

У Градској управи су објаснили да "Топлана" има довољно новца за набавку мазута до краја ове гријне сезоне - 15. априла.

- Средства од обвезница била би као осигурање до краја сезоне. Морамо водити рачуна да "Топлана" не дође у финансијску блокаду ове сезоне, али и идуће, поготово када се узме у обзир план који предвиђа проналазак стратешког партнера - рекли су у Градској управи.

Казали су да ова одлука нема везе са овлашћењем које је Скупштина града дала градоначелнику Игору Радојичићу за преговоре с циљем закључења правних послова, концесија, компензација или других уговора вриједних 3,5 милиона КМ.

- Та одлука је донесена у тренутку када није био оперативан кредит од пет милиона КМ за набавку мазута за ову зиму, који је "Топлана" добила на основу гаранције града. Тада је искоришћено 1,5 милиона КМ, а преостали новац је био на чекању. Овлашћење градоначелнику је представљало осигурање у случају да нестане мазута. Преосталих 3,5 милиона КМ од кредита постали су оперативни прошли петак и "Топлана" има новца да редовно може набављати мазут - казали су у Градској управи.

Нису могли прецизирати да ли ће град бити тај који ће купити обвезнице.

В.д. начелника Одјељења за привреду и члан Комисије за корпоративно управљање града Раденко Комљеновић рекао је да ће ова комисија прије данашње сједнице Скупштине акционара дати препоруку градоначелнику Радојичићу у вези са овим приједлогом.

- На основу те препоруке градоначелник ће одлучити како ће гласати представник капитала града на Скупштини акционара "Топлане" - рекао је Комљеновић.

Одговорни у "Топлани" јуче нису одговарали на телефонске позиве како бисмо од њих чули став о емисији обвезница. Кроз прву емисију обвезница "Топлана" је обезбиједила девет милиона КМ путем којих су изграђена по једна мини-топлана на дрвну сјечку на Старчевици и Кочићевом вијенцу.

Амбасадор

Изградња нове "Топлане" и рефинансирање дуга града највећи су пројекти Градске управе. Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић на састанку са амбасадором Републике Аустрије у БиХ Мартином Памером.

- Уколико успјешно завршимо пројекат рефинансирања дуга, имаћемо значајан новац за нова улагања. Тражимо стратешког партнера за "Топлану" - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана