Обустављен штрајк, бањалучки вртићи од сутра поново раде

ГС
Обустављен штрајк, бањалучки вртићи од сутра поново раде

БАЊАЛУКА- Синдикална организација бањалучког Центра за предшколско образовање и васпитање одлучила је да прекине штрајк и вртићи ће од сутра радити нормално.

Град ће у наредних десет дана исплатити радницима повећање плате у износу од 50 КМ за август и септембар релокацијом средстава. За октобар, новембар и децембар новац би требало да буде исплаћен након усвајања ребаланса буџета.Ово је заједнички став представника Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање, руководства те установе и Града Бањалука", саопштено је из Градске управе Бањалука.

Како се наводи, с обзиром да је 1. августа потписан Колективни уговор о измјенама појединачног колективног уговора за запослене у Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука, којим је запослинима у тој установи повећана плата за 50 КМ, као и да иста из објективних разлога још није исплаћена, усаглашени су одређени закљчуци:

Град ће у наредних десет дана, кроз реалокацију средстава, обезбиједити исплату заосталог доспјелог увећања плате за два мјесеца, у укупном износу од по 100 КМ за запослене раднике ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука

Исплата средстава за преостала три мјесеца текуће године, обезбиједиће се кроз ребаланс Буџета, а уколико до усвајања ребаланса не дође обезбиједиће се кроз нацрт Буџета за идућу годину.

У наредној години обезбиједиће се средства за други дио повећања плате кроз наставак усаглашавања Колективног уговора за запослене у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука.

"У циљу побољшања материјалног статуса запослених у Центру за предшколско васпитање и образовање, преговори ће се наставити, а неопходно је да и на будућим састанцима које иницира Синдикат Центра, као и данас, обезбиједе присуство и другог органа Града Бањалука, у чијој надлежности је сагласно Закону о локалној самоуправи, између осталог да оснива установе, као и да доноси Буџет и по прописаном поступку ребаланс Буџета", закључује се у саопштењу. 

Уколико договор не буде испоштован, навели су из синдиката, запослени у вртићима ће поново ступити у штрајк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана