Обука за конобара први корак ка осамостаљењу

Весна Поповић
Обука за конобара први корак ка осамостаљењу

Бањалука - Послужити госта кафом, доручком или соком само су неке од конобарских вјештина које је у петак показало шест младих са Дауновим синдромом, доказавши да као и сви остали могу бити укључени у свакодневне друштвене токове.

То је био дио завршног испита који су они успјешно положили након обуке коју су прошли у склопу ПАПО програма, чији је циљ да се омогући што већа самосталност особа са Дауновим синдромом. Међу гостима су били градоначелник Игор Радојичић и предсједник Јеврејског културног центра "Арие Ливне", који је и специјални представник и шеф Привредног представништа РС у Израелу, Арие Ливне. Управник "Даун синдром центра" и водитељ ПАПО програма Зоран Јелић рекао је да тај програм значи "Покушај, анализирај, понови и одлучно настави".

- Желимо да покажемо да особе са Дауновим синдромом уз рад могу савладати многе препреке и да у складу са могућностима могу да дођу и до осамостаљења. ПАПО програм је састављен из четири нивоа и кроз њега им дајемо прилику да нешто ново науче и да се осјете друштвено корисним. Ово је први ниво, гдје су завршили обуку за конобара и положили испит. Група иде на други ниво у Бању "Врућицу", гдје ћемо их учити како да живе самостално - казао је Јелић и додао да је циљ оснивање рехабилитационог центра за особе са Дауновим синдромом.

Градоначелник Радојичић је у петак младим конобарима уручио дипломе и поручио да је велико задовољство што је имао могућност да присуствује завршетку ове обуке.

- Сви смо једнаки и неки суграђани имају више, неки мање проблема, али град треба бити хуман и отворен за све и укључити, колико је то могуће, све грађане у друштвене активности, а то подразумијева и особе са Дауновим синдромом - рекао је Радојичић.

Када су у питању планови овог удружења да оснују рехабилитациони центар, Радојичић је рекао да би град у таквом пројекту могао учествовати тако што би обезбиједио пословни простор и финансирање путем пројекта. 

Обука

Координаторка у Удружењу "Даун синдром центар" Јелена Јелић рекла је да је обука за конобара трајала два и по мјесеца.

- Особе са Дауновим синдромом имају слабу моторику, а посао конобара подразумијева да носе тацне и послужују госте, што је њима у једну руку тешко - рекла је Јелићева и додала да је тренинг помогао да раде на побољшању моторике. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана