Обука спасавања унесрећених у сударима

В. П.
Обука спасавања унесрећених у сударима

Бањалука - Чланови Професионалне територијалне ватрогасне јединице успјешно су прошли обуку спасавања унесрећених у саобраћајним несрећама која је у понедјељак организована у просторијама Ватрогасног дома Лазарево. Том приликом представљени су и алати који се користе у таквим ситуацијама.

- Потребно је пратити развој хидраулике и хидрауличних постројења у свим областима, а нарочито у ауто-индустрији и производњи алата за техничке интервенције. Ова обука ће побољшати стручну оспособљеност ватрогасаца - казао је шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

Додао је да су у вјежби коришћени хидраулични агрегати, који се покрећу помоћу мотора са унутрашњим сагоријевањем, али и са погоном на батерије.

- Наши ватрогасци имали су прилику да виде и рукују хидрауличним алатима за резање, за разупирање, за резање папучица у возилима, хидрауличним једностепеним и телескопским разупирачима, гуменим јастуцима за подизање терета, ротационим пилама за резање метала, прибором за резање и разбијање стакла, заштите корисника, али и других лица у саобраћајним несрећама - појаснио је Ћућун.

Додао је да су овом приликом представљени и хидраулични алати за спасавање из рушевина, који су намијењени за дробљење бетонских плоча дебљине до 250 милиметара.

Обуци су присуствовали и ватрогасци Приједора, Градишке, Новог Града и Лакташа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана