Обука скраћује пут до запослења

Игор Пилиповић
Обука скраћује пут до запослења

Бањалука - Кроз Клуб за тражење посла за пет и по година постојања прошло је 724 лица, а њих 374 се уз његову помоћ и запослило.

Рекао је ово за "Глас Српске" вођа Клуба за тражење посла на подручју града Далибор Жунић.

- Дјелујемо у оквиру Завода за запошљавање РС и Клуб активно помаже незапосленим лицима да буду конкурентнији на тржишту рада. Полазнике обучавамо како да се што боље представе послодавцима, како да напишу личну биографију, популарни ЦВ, пропратно писмо, молбе за посао, како да се припреме за разговор. Обука траје осам дана, три сата дневно - казао је Жунић.

Оптималан број људи по групи је од 12 до 15, а у првој половини године кроз клуб је прошло 99 лица у седам група.

- У првих шест мјесеци 2016. запослен је 31 кандидат, а многи су у процесу разговора за посао и чека се одговор послодавца - рекао је Жунић.

Учесници овог програма могу да искажу своје вјештине, знања и све оно што посједују, а што може утицати на њихово добро представљање код послодавца на разговору за посао.

- Клуб ради од октобра 2010. године, а најбоље резултате даје од краја 2013. године када је постао саставни дио Завода за запошљавање. До тада је пројекат био у фази тестирања, као пилот пројекат - казао је Жунић.

На обуку се јављају лица свих квалификација, од квалификованих радника па до високе стручне спреме.

- Највећа заинтересованост је лица која имају високу стручну спрему. Статистика показује да су жене активније на тржишту рада. Од 99 наших полазника у овој години било је 65 жена и 34 мушкарца - казао је Жунић.

Они који су прошли кроз клуб задовољни су након завршетка радионичарског рада.

- Оно што сам научила на обуци било ми је од велике користи, а то је да напишем мотивационо писмо и себе представим на најбољи могући начин. Сама симулација разговора за посао била ми је од велике користи, јер сам нашла посао одмах након обуке - рекла је бивша учесница овог пројекта која се представила као Јелена П.

Доступно свима

У клубу, док је он био пилот пројекат, нису могла учествовати лица старија од 30 година и они који нису дуже од шест мјесеци на бироу.

- Садашњи став је да године нису приоритетне и да могу старији од 30 година да се пријаве - рекао је Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана