Бесплатни уџбеници подстрек ђацима

Катарина Шапоња
Бесплатни уџбеници подстрек ђацима

БАЊАЛУКА - Ученицима од петог до деветог разреда који похађају Основну школу “Георги Стојков Раковски” градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима јуче је уручио комплете уџбеника.

Ово је четврта година заредом како град издваја 1,7 милиона КМ да обезбиједи око девет хиљада комплета уџбеника за основце те је том приликом градоначелник нагласио како је ово позитивна пракса коју је Бањалука прва увела.

- Пред почетак школске године желим прије свега да поздравим све наше ђаке, њихове родитеље, наравно и школско руководство свих школа на територији града - истакао је Станивуковић и додао како би требало пружити подршку породицама и ђацима, да им учење буде што једноставније.

Како наводи, драго му је и поносан је на Бањалуку као највећи град Републике Српске, која је прва имала смјелости да уведе ову праксу.

- Када су многи сумњали како ћемо ову праксу реализовати ми смо знали да је то потреба нашег друштва и града и да 11.000 основаца има потребу за тим. Знали смо да почетак сваке школске године не би требало да буде додатни притисак за родитеље, како би уштедјели одређена средства - казао је градоначелник.

Према његовим ријечима, ово је четврта година заредом да успјешно реализују овај пројекат, издвајају средства и сервисирају своје обавезе на вријеме те дају више од два милиона марака директне подршке породицама, када се ради о основном образовању.

- У току је и исцртавање пјешачих прелаза на подручју града те додатне кампање када говоримо о безбједности најмлађих учесника у саобраћају, јер очекујемо веома много дјеце на улицама и тротоарима - рекао је Станивуковић.

Искористио је прилику да захвали свим директорима основних школа у Бањалуци, јер како је нагласио, без њих ова подјела не би могла да буде реализована.

Директорица Основне школе “Георги Стојков Раковски”, Ивана Љубојевић пожељела је срећну нову и успјешну годину свим ђацима.

- Ми смо у великим припремама за нову школску годину, ишчекивали смо и долазак уџбеника те ускоро почињемо и са новом школском годином - рекла је Љубојевићева и додала да ће ове године први разред у овој школи уписати око 143 ученика.

Ученица седмог разреда Катарина Ћосић искористила је прилику да у име својих другара захвали граду и градоначелнику на бесплатним уџбеницима.

Локалне заједнице

Подјела уџбеника у бањалучким основним школама почела је 16. августа, а складу са планом испоруке Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Из Градске управе подсјећају како се, већ традиционално, одржава и централна манифестација под називом “Велики почетак”, којом се на симболичан начин, концертом и подјелом бесплатних уџбеника, обиљежава почетак школске године.

- Захваљујући одговорним ученицима бањалучких основних школа, који су током протекле године сачували уџбенике, дјеца из заинтересованих локалних заједница широм Републике Српске добиће на поклон око три хиљаде комплета очуваних уџбеника - навели су из ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана