Обновљена трим-стаза на Бањ брду

Весна Поповић
Обновљена трим-стаза на Бањ брду

Бањалука - Бољи услови за рекреативце на Бањ брду постају стварност јер је обновљено 2,5 километара трим-стазе која води од подножја преко Рајнеровог врела до Трешњика.

Градоначелник Игор Радојичић, који је јуче са предсједником Скупштине града Зораном Талићем и представницима Рекреативне зоне Бањалука обишао ту стазу, рекао је да је за те намјене издвојено 20.000 КМ.

- Бањ брдо је најинтересантнија пјешачка зона за Бањалучане гдје хиљаде грађана долазе на рекреацију, а реконструкција трим-стазе је мали допринос града промоцији здравог живота. На Бањ брду су потребна далеко већа улагања у разне садржаје и том питању ћемо се посветити у наредном периоду - казао је Радојичић.

Додао је да планирају још неколико активности које се односе на спорт, рекреацију и здрав живот у граду.

- Шире подручје, од Траписта преко Старчевице до Бањ брда је проглашено посебном зоном и чека нас уређење тог простора. Врбас је такође непресушан извор приче о рекреацији, а обале те ријеке отварају велике могућности да се ситним интервенцијама тај простор оплемени и учини приступачним за грађане - казао је Радојичић.

Представници града су на Трешњику одржали и састанак са члановима Рекреативне зоне. Талић је рекао да су разговарали о лошем стању споменика, те у вези са потенцијалним улагањима у изградњу видиковца и другим садржајима који би обогатили понуду на овој локацији.

- Постоји интересовање да се набави возило на електрични погон, возић или комби који би превозио старије грађане на Трешњик или до споменика. Желимо да свим грађанима Бањалуке учинимо доступним садржаје на Бањ брду - рекао је Талић.

Додао је да су их чланови Рекреативне зоне обавијестили да постоје организације из иностранства које су заинтересоване да помогну у реализацији оваквих пројеката.

- Градоначелник и ја ћемо убрзо упутити званичне дописе тим организацијама како бисмо покушали да пронађемо што више средстава - казао је Талић.

Представник Рекреативне зоне Тихомир Дакић истакао је да је ово почетак ревитализације цијеле зоне за рекреацију на Бањ брду која подразумијева стварање садржаја за све генерације.

- Важно је да апелујемо на грађане да се укључе у планирање и заштиту зоне. Представницима града смо изнијели наше идеје како видимо уређење зоне и вјерујем да ћемо о томе у будућности још разговарати. Наша порука је да ово и даље мора бити зона без аутомобила и да се што више људи покрене на рекреацију и здрав живот - изјавио је Дакић.

Парк "Младен Стојановић"

Радојичић је рекао да је циљ да у парку "Младен Стојановић" буде изграђена трим-стаза.

- Град је ребалансом буџета обезбиједио 50.000 КМ за ову намјену, али то није довољно. Уколико нам се придруже донатори, до процијењене вриједности од 80.000 до 90.000 КМ, онда бисмо то могли завршити ове године - истакао је Радојичић и подсјетио да ће и у простору воденог парка "Аквана" ускоро бити изграђена трим-стаза. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана