Обнова дрвореда на Булевару Степе Степановића: Нова стабла мијењају “опасна”

Г.С.
Обнова дрвореда на Булевару Степе Степановића: Нова стабла мијењају “опасна”

БАЊАЛУКА - Реконструкција дрвореда на Булевару војводе Степе Степановића требало би да почне током ове седмице, тако да ће у овом дијелу града стара и опасна стабла бити замијењена новим садницама.

Овај обимни пројекат реконструкције дрвореда на потезу од раскрснице Булевара са улицом Цара Лазара одвијаће се по фазама у наредних пет година, почевши од ове јесени.

- Стара стабла америчког јавора у овом дрвореду су у највећем броју завршила свој функционални и животни вијек. Многа стабла су се осушила, обољела, са бројним механичким или патолошким оштећењима и као таква представљају велику опасност за пролазнике у случају лома дебла или грана - наводе из Стручног тима за јавно зеленило Одјељења за комуналне послове.

Овај тим извршио је детаљан преглед и утврдио стање дрвореда, па је на основу те анализе израђен и пројекат реконструкције дрвореда.

- Ове јесени биће уклоњена она стабла која су у најлошијем стању и која као таква угрожавају безбједност суграђана. На мјесту тих стабала засадићемо нова - поручили су из ресорног одјељења.

Већина садница за нови дрворед обезбијеђена је кроз нову обавезу грађевинских инвеститора да свом граду донирају садницу уколико граде колективни стамбено-пословни објекат, колективни стамбени објекат или пословни објекат површине веће од 1.000 квадратних метара (садња једног дрвета на сваких 500 квадрата површине).

Из ресорног одјељења истичу да је реконструкција дрвореда у Булевару Степе Степановића веома значајна активност за цијели град, за становнике поменутог насеља, а посебно за ђаке тамошњих основних школа “Петар Петровић Његош” и “Бранко Радичевић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана