Обнова Банског двора кренула од крова

Весна Поповић
Обнова Банског двора кренула од крова

Бањалука - Први корак ка враћању старог сјаја згради Банског двора Културног центра учињен је у петак, када је почела обнова крова овог објекта.

Почетак радова, чија је вриједност 514.000 КМ, озваничили су предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и градоначелник Игор Радојичић.

- Санација крова је прва фаза обнове Банског двора. Влада је заинтересована да овај пројекат буде завршен до краја јер је Бањалука, осим административног, политичког, привредног, финансијског, и културни центар РС, а ово је један од њених најважнијих обиљежја - рекла је Цвијановићева.

Казала је да се много напора улаже да Бански двор не буде само грађевина него центар културних дешавања, због чега је Влада обезбиједила новац за овај пројекат.

- Овдје нећемо стати. Има много пројеката које смо почели у граду. Све што је договорено са градоначелником Радојичићем од почетка његовог мандата убрзано смо реализовали и посебно ме радује то што ћемо ући у нови круг обнове школских објеката - нагласила је Цвијановићева.

Истакла је да ће први пројекат бити доградња Основне школе "Бранко Радичевић" на Старчевици, за шта ће бити издвојено до 1,5 милиона КМ.

- То је један од приоритета с обзиром на потребе и број ђака. Новац постоји, почетак радова зависи од завршетка пројекта, а наша жеља је да објекат буде спреман за коришћење до краја августа - навела је Цвијановићева и додала да су планирана улагања и у друге основне и средње школе.

Радојичић је казао да је обнова крова Банског двора повјерена фирми "Кото" из Београда.

- Рок за завршетак прве фазе је три мјесеца. Истовремено се ради ревизија пројекта за другу фазу обнове која подразумијева спољно уређење и амбијенталну расвјету. Ревизују ради Архитектонско-грађевински факултет, који је радио претходни пројекат 2004. - објаснио је Радојичић.

Додао је да би ревизија могла бити завршена до краја априла, након чега ће моћи бити расписан наредни тендер и изабран извођач радова за идућу фазу обнове Банског двора.

- Влада је обезбиједила 2,5 милиона КМ за више фаза. Циљ је да се ове године далеко одмакне и са другом фазом, а истовремено ћемо планирати наставак "паркића", који представља природну цјелину са Банским двором - рекао је Радојичић.

Обнова предуслов за развој

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић истакао је да је основни предуслов да ова установа заживи у пуном капацитету потпуна и темељна санација зграде.

- Паралелно са програмском обновом и организацијом висококвалитетних културних догађаја у властитој продукцији, почињемо и грађевинску обнову, због чега смо захвални Влади РС и граду на подршци и разумијевању, и што су препознали значај обнове једног оваквог објекта - рекао је Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана