Обиљежено осам деценија од усташког покоља у Бијелом Потоку: Нису ни дјецу поштедјели

Сара Бојанић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Усташе у крвавом походу на српско село Бијели Поток код Бањалуке, на Васкрс 1942. године, нису имали милости чак ни према дјеци.

Поручено је то данас током обиљежавања 80. годишњице од покоља 55 мјештана Бијелог Потока, које су усташе свирепо побиле на православни Васкрс, 5. априла 1942. године. 

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић, рекао је да су жртве убијане ножевима и маљевима, без испаљеног метка.

- Једна група усташа дошла је у Бијели Поток из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ није имао гдје да бјежи - испричао је Милинковић, чији су преци побијени у овом покољу.

Казао је да је у крвавом пиру заклано 30 чланови његове породице.

- Међу страдалима су биле моје три сестре и два брата. Једногодишњем брату Урошу усташе су одсјекле главу - казао је Милинковић.

Милинковић је рекао да му је стрина, која је преживјела покољ,  посвједочила о овом злочину.

- О овом покољу се из идеолошких разлога, због братства и јединства у бившој Југославији, ћутало више од 60 година. Крвави Васкрс не смије и неће бити заборављен. Истина је само једна, а ми не желимо да шаљемо поруке мржње и освете. Сваке године поменом подсјећамо на овај страшни злочин, како не би био заборављен и како се никад више не би поновио - рекао је Милинковић.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је наша дужност да се сјећамо, да се поклонимо жртвама и да обиђемо стратиште.

- Српски народ је страдао и на овај свети празник, вјерујући својим комшијама. Наша дужност је да се сјећамо наших мучки убијених предака и да из свега овога извучемо поуку. Овај злочин не смијемо и нећемо заборавити - казао је Станивуковић.

У име Владе Републике Српске, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, одао је почаст жртвама покоља.

- Сваке године се окупљамо у Бијелом Потоку, на други дан Васкрса, како бисмо одали почаст невиним жртвама. Ове године, парастосом смо обиљежили осам деценија од овог стравичног покоља. То је најмање што можемо учинити, јер овај и сличне злочине не смијемо заборавити - казао је Пашалић.

Парастосу, који је организовало Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели поток", присуствовали су бројни грађани Бањалуке и потомци жртава.

Други злочини

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић, подсјетио је да ни други злочини у околини Бањалуке не смију бити заборављени.

- Не смијемо заборавити ни невино страдале ђаке, убијене у школи у Шарговцу, а ни злочине у Дракулићу, Раковцу, Драгочају и Рамићима - казао је Милинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана